John Leerdam schudt zijn handen stuk

Theatermaker en Tweede Kamerlid John Leerdam, die op nummer 33 op de lijst van PvdA staat, heeft zijn verkiezingscampagne hervat. Hij gaat verder met handenschudden. Tot aan de verkiezingen op 9 juni wil hij in totaal 33.000 handen hebben geschud. "Het gaat goed", zegt hij, "al is het wel best vermoeiend."
Jan Hamming heeft met deze methode in Tilburg al veel succes behaald. Vooraf had Hamming beloofd 50.000 handen van kiezers te schudden, een inspanning die hand voor hand werd bijgehouden op zijn website. Dat aantal werd echter door meerdere mensen gerealiseerd. Volgens Stemhok maakt Leerdam dan ook een goede kans op een record. 

 
Met 33 zetels in de peilingen is het erop of eronder voor John Leerdam. Hij is ieder geval hard op weg om zijn campagnedoelen te verwezenlijken. Op de Wereldomroep laat hij weten: "Ik ben bijna op 9.000 handen schudden. Ook via internet reageren veel mensen. Het zijn niet allemaal lijfelijke handen, 1800 digitale handen zijn al via zijn twitter- en hyveaccount geschud.
 
Handen schudden is een vorm van respect." Leerdam zegt alle handen te onthouden welke hij schudt. Hij onthoudt het aantal en geeft dit door aan zijn medewerker. Die houdt scherp in de gaten hoeveel handen er inmiddels geschud zijn.
 
Stevige hand
Kleffe handjes schudt Leerdam niet. "Ik hou niet van kleffe, slappe handjes. Ik hou van stevige handen, ik sta voor wat ik uitspreek en ik ben gedreven en met die gedrevenheid geef ik ook een hand. Daarmee zeg ik: ik ben blij om je te zien en als er iets is dat ik voor je kan doen, zeg het me. John Leerdam gaat voor jou, dat zit in die handdruk." Leerdam hoopt op 33.000 stemmen, maar in elk geval 20.000. 
 
Verspreiding van ziektes
Handen schudden levert wel een gevaar op infecties op. Handen zijn immers nooit echt 'schoon'. Bovendien raken veel mensen, veelal zonder zich ervan bewust te zijn, regelmatig de mond, neus of ogen aan. Handen wassen dus.
 

Share this