Google nu ook in verkiezingsprogramma's

Verkiezingsprogramma’s zijn belangrijk, want anders zouden de politici niet kunnen opzoeken waar ze voor staan. Maar voor kiezers zijn die dikke gidsen ondingen. Het kost uren om doorheen te komen, en dan nog word je er niet veel wijzer van. Veel onderwerpen vindt u namelijk helemaal niet zo relevant. En wat u wel belangrijk vindt, daar blijkt het programma – na lang zoeken - dan weer niks over te zeggen. Gelukkig heeft Google nu een oplossing bedacht.

 
Met de nieuwe dienst kunnen mensen zoeken in de verkiezingsprogramma’s. Door bijvoorbeeld ‘onderwijs’ in te voeren krijg je alle relevante passages te lezen. Bij de PvdA moet u er natuurlijk wel rekening mee houden dat de inhoud ieder moment weer kan wijzigen.
 
De site lijkt vooral handig voor mensen met belangstelling voor een bepaalde politieke niche. Stemhok deed wat voorwerk.
 
Seks
Alleen de ChristenUnie en VVD besteden aandacht aan seks in hun programma’s. Bij de ChristenUnie is het negatief: “Geregeld worden we opgeschrikt door verhalen over meisjes die slachtoffer worden van pooierboys of tot seks worden gedwongen in groepsverband.”
De VVD heeft een uiterst liberaal standpunt aangaande het onderwerp: “In hun privédomein komt mensen maximale vrijheid toe. Dit vergt uiterste terughoudendheid van de overheid op het gebied van privézaken als seks.”
 
Brood
Als u brood belangrijk vindt, zijn er drie partijen die daar aandacht aan besteden. Bij de Partij voor de Dieren zit de plaat altijd in dezelfde groef. “Iedereen die daar brood in ziet kan dieren fokken voor de huisdierenhandel zonder specifieke voorschriften voor het dierenwelzijn.”
Bij de SP wordt 'brood' ook alleen gebezigd om stokpaardjes van stal te kunnen halen. Het hoofdstuk over cultuur, sport en media is getiteld: “Niet bij brood alleen”.
Bij de SGP heeft brood een centrale plaats in het programma. “Dat wij ons dagelijks brood ontvangen, is geen vanzelfsprekende zaak. In grote delen van de wereld is honger een dagelijkse werkelijkheid.” Precies. En daar moeten we, als we daartoe in staat zijn, zelf voor zorgen. “De mens heeft de opdracht gekregen de aarde te bouwen en te bewaren.”
 
Voetbal
Kijkt u graag op zondag met een bordje op schoot naar competitievoetbal? Dan kunt u beter niet op de ChristenUnie stemmen: “Overheidsgeld wordt niet gebruikt voor het instandhouden van betaald voetbal”. De PvdA past dan beter bij u, die vindt juist dat de publieke omroep “de eerst aangewezene is voor het uitzenden van grote sportevenementen en voetbal”. Een coalitie van D66, CDA en VVD wil het WK-voetbal naar Nederland halen. Of het voor één van de partijen ook een breekpunt is, vertelt Google er helaas niet bij.
 
Vul uw persoonlijke hobby's in en zie wat u moet stemmen op 9 juni.

Share this