CDA bereidt aanval voor op Rutte en Cohen

Femke Halsema en Geert Wilders moeten tandenknarsend toezien hoe Job Cohen en Mark Rutte elkaar benoemden tot politieke tegenstander en ze elkaar daarmee opstuwen in de peilingen. Wilders is daarom hard bezig met trainen voor de kaakstoot die hij Cohen op een beslissend moment gaat uitdelen. Bij het CDA zijn de voorbereidingen voor weken negative campaigning in volle gang.
 
In de Verenigde Staten behoren attack ads tot het standaard arsenaal van de Democratische en Republikeinse partij. In Nederland gaat het er wat subtieler aan toe. Uitzondering is allicht Diederik Samsom die op Twitter voortdurend als een fanatieke terriër in Halsema's kuiten hangt. Maar vooral het CDA heeft een reputatie hoog te houden als het om scherpe karakteraanvallen gaat. We herinneren ons natuurlijk allemaal Maxime Verhagen die Wouter Bos aanviel, terwijl Jan Peter Balkenende zich presidentieel boven de partijen bleef opstellen. Verhagen schijnt echter aangegeven te hebben niet meer de aanvalshond van JP te willen spelen. "Ik heb niet voor niets twee jaar getwitterd, ik ga mijn positieve imago niet opnieuw verkwanselen."
 
Maar ook Jack de Vries kan geen geloofwaardige rol spelen bij het beschimpen van Cohen en Rutte. Gerd Leers heeft genoeg aan zijn eigen integriteitsproblemen. Oud-premier Piet de Jong was een eenmalig inzetbaar wapen. De oplossing wordt daarom toch weer gezocht in karakteraanvallen. Vooral Mark Rutte zal het moeten ontgelden. Het CDA verloor de afgelopen maanden veel stemmers aan de VVD. Kiezers vertrouwen de VVD het herstel van de economie toe, vanouds het stokpaardje van de christendemocraten.
 
Met name de seksuele voorkeur van Rutte is een bron van zorg voor het liberale campagneteam. Hoewel homoseksualiteit in de VVD veel voorkomt, zou het zijn profiel als kandidaat-premier flink kunnen beschadigen. Het CDA overweegt daarom tijdens debatten met Rutte elke keer over het belang van het gezin te beginnen. Zelfs als er dan geen publieke discussie over zijn vermeende homoseksualiteit losbarst, blijft aan Rutte een studentikoos vrijgezellenimago kleven. In dezelfde lijn wordt Balkenende daarom ook geadviseerd vooral zijn vrouw Bianca ‘mee te nemen’. Een bevriende journalist wordt getipt te informeren of Mark Rutte zich wel regelmatig hoeft te scheren.
 
Cohens baard en reputatie zijn veel zwaarder dan die van Rutte. Stemhok adviseert het CDA daarom een internationaal zwaargewicht van stal te halen om Job Cohen over te laten komen als een schooljongen.
 
De beslissende klap aan Cohen wordt niet door Wilders uitgedeeld. De naam van de man die Cohens reputatie gaat verscheuren is Ruud Lubbers.

Share this