Ad Bagdad Melkert - the comeback kid

‘Bag Ad’, noemen ze hem in de Haagse wandelgangen liefkozend, of ‘Ad Bagdad’.

Opvallend hoeveel mensen met weemoed terugdenken aan de man die in 2002 - met afstand - de meest gehate politicus van Nederland was.
Na een kortstondig avontuur in de Politieke Partij Radikalen (PPR) maakte Ad Melkert aanvankelijk snel carrière in de PvdA. Als fractievoorzitter is hij berucht om zijn ijzeren fractiediscipline. En ook in zijn vrije tijd bleek hij van een harde aanpak te houden, zo lazen wij in het kwaliteitsweekblad Story.
 
Dit ophef over SM was al snel verdwenen toen Pim Fortuyn op het politieke toneel verscheen. Bij zijn seksuele escapades leken die van Melkert op het onschuldig gefriemel van een brugklasser in het fietsenhok.

Helaas werd hij ook charismatisch volledig door hem overschaduwd. Als klap op de vuurpijl kreeg Ad de schuld van de moord. Misschien wel omdat “Melkert Moordenaar!” zo lekker bekt. Melkert blies lijdzaam de aftocht.
 
Omdat hij - op een studentenbaantje bij een groenteboer na - alleen politiek-bestuurlijke functies had bekleed was hij lastig bemiddelbaar. Gelukkig werd er een baan bij de Wereldbank in Washington gevonden waar Ad uit beeld van de Nederlandse media tot zichzelf kon komen. Na die herstelperiode werd hij vicepresident van het Ontwikkelingsprogramma van de VN.
 
Toen er begin 2009 gezocht werd naar een nieuwe VN-gezant voor Irak was men op zoek naar een saaie en degelijke diplomaat. Charismatische voorgangers als Vieira de Mello werden vermoord, of faalden (De Mistura). Het Irakese etnische wespennest kon niet nóg een opzichtig ego gebruiken.
 
Ze zochten en vonden een kille bureaucraat. Iemand die zich met meel in de mond door het politieke mijnenveld weet te manoeuvreren. Iemand die altijd onbegrepen zal blijven onder het volk, maar die weet dat begrip ook maar overschat wordt. Een goed bestuurder weet wat goed is voor het volk. Ook als het volk het dar niet mee eens is.  En zo heeft Ad Melkert eindelijk rust gevonden in de plek waar hij helemaal tot zijn recht komt. Hij beleeft zijn finest hour, in de Green Zone.
 
Ad Bagdad wordt the comeback kid.
 

Share this