[STEMHOK] de winnie van de week [WHO'S NOT?]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Annette Nijs zakt door het ijs
Door Marcel Boontje en Luc Holleman
Vrijdag 15 november 2002

We moeten even eenzijdig met de not-case van deze week van gedachten wisselen, want dat gaat niet goed daar bij het Ministerie van OCW. En dan met name niet met Annette Nijs, de Staatssecretaris van Onderwijs.

Ballonnenkraam
Een korte uitleg: Annette zag al die LPF-ertjes in de gang en aan de gang begin september en toen dacht ze:"Ik wil ook een ballonnenkraam." En hop daar ging ze. Een busje lachgas en een zakje ballonnen heb je zo. En dan maar blazen: dertigplussers moesten hun studie zelf maar gaan betalen, het collegegeld kon voor een aantal topstudies best een eind omhoog en die luie onderwijsinstellingen konden ook wel eens wat werk maken van het binnenhalen van sponsorgelden uit het bedrijfsleven.

U denkt misschien:"Dat is straf. En dat legt ze zo maar op?" Nee hoor. Het waren alleen maar ballonnen om een wederzijdse gedachtewisseling mee op gang te brengen. Goede zet van Annette. Bijna net zo goed als dat bakkie koffie van Rosenmöller voor Marijnissen!

Tegengas
De mensen in het onderwijs werden wel een beetje onrustig van al die rondvliegende projectielen. Met name de studenten schrokken zich een hoedje. Zelf betalen? Hoger collegegeld? Dat werd een dag vroeg opstaan om te demonstreren. Zo'n Museumplein vol mensen zet Tweede Kamerleden altijd vlot aan het denken. Zeker in verkiezingstijd.

Dat Annette, zoals de Kamer beweert, geen visie heeft is onzin. Ze wil er zelfs graag over praten. Het punt is meer dat ze van e-commerce manager bij Shell lijkt te zijn overgestapt naar oei-beleidsmaker bij OCW. En je hebt van die ballonnen waar je als minister meteen een spelt tussen steekt.

Spelt
Dus zeg je als minister Verhoeven tegen je Staatssecretaresse:"Dat van die 2e en 3e studie zelf betalen, dat doen we niet." En dan geef je niet je mening, waar je met mevrouw Ballonnetje over in discussie wilt. Wat je dan bedoelt is dat 'we' dat van die 2e en 3e studie zelf betalen niet gaan doen! En dan begrijp je best dat er nog andere meningen bestaan, maar dat doet er dan niet toe. Nee is nee, bij een minister! Pang …

En zoals dat gaat met ballonnen: als iemand er eenmaal eentje lek prikt, dan willen we allemaal wel even een klapper maken. En zo vertrok Annette gisteren met een staart lekke ballonnen tussen de benen uit een honende Tweede Kamer. Ze sloot af met een prevelend: "Maar ik heb wel lekker gediscussieerd hoor." Nijs zakte door het ijs.

Visie II
Uithuilen en opnieuw beginnen dan maar. In januari belooft Annette een nieuwe tros vol gebakken lucht op ons los te laten. Dan levert ze namelijk een 'kabinetsvisie'. Nu maar hopen dat er wat meer kabinetsleden achter die visie staan dan achter de vorige.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[wedstrijd]
[gerrit zalm II]
[marten fortuyn]
[johan remkes]
[thom de graaf]
[gerrit zalm]
[jacques monasch]
[hillie nawijn]
[annette nijs]
[winnie de jong]
[jp balkenende]

[t©deBoon]