[STEMHOK] de winnie van de week [WHO'S NOT?]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


barbaartje moet hangen
Door Marcel Boontje en Luc Holleman
vrijdag 22 november 2002

De enige persoon, lijsttrekker of minister in Nederland die deze week recht heeft op een vermelding in deze rubriek is Hildebrand Nawijn.

Waarom? Al schiet je me dood! Want is Hillie nou wel of niet voor de doodstraf? En zo ja: wanneer dan wel? Alleen op dinsdagen? Op woensdag in ieder geval niet. Althans niet mondeling of op papier, maar (en dat moet je scheiden) wellicht in gedachten …

Als je als minister zegt dat je verkeerd geciteerd bent als het gaat over de uitspraak:

"Als je zelf bewust het risico neemt om te moorden en dan daadwerkelijk een leven neemt, ben ik voor een navenante straf - de doodstraf.''

En die uitspraak van te voren als minister, lijsttrekker of persoon geautoriseerd, dan ben je even belachelijk als een bruidegom die de dag na zijn trouwdag beweert dat hij een dag eerder geen 'ja' gezegd heeft op die ene vraag. Toe nou toch! Daar lees je toch niet overheen bij het autoriseren.

Wees een echte vent en blijf bij je standpunt. Ben je voor de doodstraf, dan ben je voor de doodstraf. Ook al wordt je daarna door de Tweede Kamer gevierendeeld, geradbraakt of op de stoel gezet.

Door het in de kamer weer te ontkennen met een door de bovenmeester gedicteerde verklaring in de hand, geef je als koekenbakker, koekenbakker én koekenbakker in feite toe dat je de discussie over de doodstraf hebt gebruikt voor electoraal gewin. En dan is het ook niet gek dat je nu de enige Nederlander bent die al is opgeknoopt en nog een tijdje mag nabungelen voor het aangezicht des volks.

Het foute aan het hele spel is dat er eigenlijk geen discussie over wat dan ook gevoerd werd in de kamer, maar dat we eigenlijk zaten te kijken naar het eerste lijstnekkersdebat van deze campagne. De kamer wilde Nawijn niet wegsturen wegens de kans op een martelaarschap. Inderdaad, een iets te toepasselijke uitkomst van een niet-discussie over de doodstraf.

Prins Balkenende I wilde ook al geen bloedbad en boende bij voorbaat zijn stoepetje schoon. Hij wilde de sorrycultuur in Nederland niet zonder reden van het leven beroven. Waarom zou een ministers waar kamer én kabinet geen vertrouwen meer in hebben ook moeten hangen? Bungelen is stemtechnisch veel leuker.

Maar heeft zo'n uitspraak dan helemaal geen consequenties? Toch wel, want Stemhok heeft besloten tot de herinvoering van de politieke doodzonde. Het is namelijk doodzonde om een uitspraak als die van Nawijn onbestraft te laten!

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[wedstrijd]
[gerrit zalm II]
[marten fortuyn]
[johan remkes]
[thom de graaf]
[gerrit zalm]
[jacques monasch]
[hillie nawijn]
[annette nijs]
[winnie de jong]
[jp balkenende]

[t©deBoon]