[STEMHOK] de winnie van de week [WHO'S NOT?]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Thom maakt het verschil niet
Door Luc Holleman en Marcel Boontje
Vrijdag 13 december 2002

Ra raaf ... wie is dit?Thom de Graaf is volgens sommigen de ideale politicus. Geen onaantrekkelijke man, goede stem, heldere geest en een briljant spreker. Desondanks verlegt hij keer op keer het historisch dieptepunt van zijn partij. Was D66 onder Hans van Mierlo nog goed voor minstens twintig zetels, De Graaf komt niet verder dan zes.

'D66 maakt het verschil', was de campagneslogan bij de vorige verkiezingen. Dat kan nu alleen nog maar op de lachspieren werken. D66 is een splinterpartij geworden, net als ChristenUnie en SGP. Politieke folklore. Partijen die we misschien niet zouden willen missen, maar er weinig tot niet toe doen.

In het polariserende politieke landschap staat De Graaf, de vleesgeworden redelijkheid, er verloren bij. Over de aloude kreunjuwelen (gelijke rechten voor gekozen homoseksuele burgemeesters enz.) maakt niemand zich nog druk.

De nieuwe issues gaan écht ergens over: immigratie, integratie, WAO en de falende economie. En die vertrouwen we De Graaf niet toe. "Zelfs de trouwste kiezers laten ons in de steek", schreef een wanhopig prominent partijlid in een open brief aan de fractie.

Zoals bij een partijleider van een irrelevante splinterpartij gebruikelijk, wordt De Graaf door de media vakkundig genegeerd. Uit de Stemhok Mediameter blijkt dat hij momenteel wat persaandacht betreft alleen nog klein rechts achter zich laat.

Loesewies van der Laan schuift zichzelf namens de morrende achterban alvast naar voren. "Als knap en slim niet voldoet moeten we maar knap en… knap proberen", zullen de Pragmatische D66'ers gedacht hebben.

In het redeloze kippenhok dat deze verkiezingen weer dreigen te worden, zou Loesewies wellicht lekker mee kunnen kakelen. Thom heeft als haantje gefaald om flink van de toren te kukelen. Maar het is zeer onwaarschijnlijk dat met andervrouws veren het democratische schip alsnog het luchtruim kiest.

In een laatste briljante maar meelijwekkende speech maakt Thom de Graaf op 22 januari aan een handjevol overgebleven aanhangers zijn vertrek bekend.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[wedstrijd]
[gerrit zalm II]
[marten fortuyn]
[johan remkes]
[thom de graaf]
[gerrit zalm]
[jacques monasch]
[hillie nawijn]
[annette nijs]
[winnie de jong]
[jp balkenende]

[t©deBoon]