[STEMHOK] kiest u ook met uw potlood? [WHO'S HOT?]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Fred is hét
Door Luc Holleman en Marcel Boontje
Vrijdag 29 november 2002

1. Ze lijken allebei voor geen meter op Emile Ratelband ... 2 ....Even uw geheugen opfrissen. Fred Teeven was de man die, bij gebrek aan beter, Pim Fortuyn opvolgde als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Dat bleek, want de als flamboyant bekend staande, maar desondanks keiharde Officier van Justitie zou het niet makkelijk krijgen.

Leefbaar Nederland kelderde onder zijn leiding naar twee schamele zetels. Een licht ontvlambare officier maakte dus nog geen charismatisch lijsttrekker. Je helpt Fortuynminnend Nederland niet zo maar uit de brand, maar Teeven leek met zijn uitstraling van een geroosterde boterham wel de slechtst mogelijke keuze.

Politiek irrelevant als leider van een splinterpartij en ongeschikt als producent van mediagenieke oneliners, was iedereen hem eigenlijk alweer vergeten. Zijn partij schommelde de afgelopen maanden in de peilingen tussen de nul en één zetel(s). Niemand gaf nog een stuiver voor zijn politieke toekomst.

Totdat de tjakkaa goeroe gelanceerd werd door Jan Jetten, de partijvoorzitter. Jetten, die eerder ook al vruchteloze pogingen had ondernomen om bij de PvdA voet aan de grond te krijgen, schoof geheel onverwacht Emile Ratelband naar voren.

Ook Teeven was verrast: ''Ik had wel een telefoontje verwacht'', maar leefde in de rol van underdog vervolgens helemaal op. "Leefbaar Nederland heeft zich met de keuze voor Ratelband belachelijk gemaakt. Dit moet op de kiezer een rare indruk maken", aldus een voor zijn doen verhitte Teeven. Een duo-voorzitterschap dan? "Dat is zonde van de tijd. Ik heb geen zin om mee te werken aan een circusact."

Alle tv-programma´s wilden Teeven plots graag hebben. Op de buis spreidde hij zijn herwonnen zelfvertrouwen ten toon en liet hij zelfs weten niet meer zeker te zijn of hij nog wel bij de Leefbaren wil blijven. "Het is voor mij redelijk onmogelijk om verder te gaan" klonk het nors, maar met een twinkeling in zijn ogen die zijn gehaaidheid prijsgaf. Alleen als het congres hem met een overweldigende meerderheid tot lijsttrekker zou kiezen, wilde hij het wel doen.

Zo is Teeven van waardeloos opvolger van Fortuyn getransformeerd in een toch wel heel redelijk alternatief voor Ratelband. Zijn overwinning op de ontembare Ratelaar heeft hem smoel, kracht én de broodnodige aandacht opgeleverd.

Acht december zal hij met een overweldigende meerderheid opnieuw tot lijsttrekker worden gekozen. En ditmaal zal wél de gehele vaderlandse pers daar verslag van doen. Dit moet zich ongetwijfeld vertalen in zetelwinst in de peilingen.

Henk Westbroek zei het al, maar wij weten het nu ook: Fred is hét!

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[mat herben]
[wouter bos II]
[jp balkenende]
[eduard bomhoff]
[haitske vd linde]
[ayaan hirsi ali]
[fred teeven]
[femke halsema]
[wouter bos]
[andrČ rouvoet]
[jan marijnissen]

[t©deBoon]