[STEMHOK] kiest u ook met uw potlood? [WHO'S HOT?]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Femme fatale Halsema
Door Luc Holleman en Marcel Boontje
Vrijdag 22 november 2002

Ieder nadeel heb z'n voordeel, om maar een Cruyfiaans cliché te gebruiken. Het was zelden zo van toepassing als bij het vertrek van Paul Rosenmöller en de komst van diens vervanger: Femke Halsema. Ze zal de mannelijke lijstrekkers van de overige partijen in het debat van het zo broodnodige weerwerk gaan voorzien.

Zo populair Halsema al jaren is bij Haagse groupies en linkse intellectuelen, zo onbekend blijkt ze bij de rest van Nederland. Nog niet de helft van Nederland blijkt haar te kennen. Of het glas halfvol of -leeg is weten we niet, maar we stellen haar graag aan u voor.

Femke Halsema (1966) is altijd al stoer en slim tegelijk geweest. Zo kreeg ze het advies naar het Gymnasium te gaan maar koos ze voor de havo om niet met "die watjes" in de klas te hoeven zitten. Eigenlijk wilde ze vervolgens naar de circusschool maar het werd, via een omweg, een studie criminologie.

Halsema kwam voor het eerst in het nieuws toen ze de PvdA verliet voor GroenLinks. Een slimme zet. Bij de PvdA was ze 'slechts' een medewerker van het wetenschappelijk bureau maar bij GroenLinks kwam ze, ook wel tot haar eigen verbazing, direct op plaats drie van de lijst terecht. Aldaar ontpopte ze zich als een dossiervreter en scherp debater tegelijk, twee eigenschappen die zich zeer zelden verenigen in één parlementariër.

In het Parool omschreef ze treffend haar politieke instincten. Een CDA-politica bracht tijdens een debat haar bloed aan het koken: "Voordat ik het goed en wel in de gaten heb, maar te laat om het nog te kunnen beheersen, is er een gruwelijk instinct ontwaakt: 'kill, kill, kill'.

Daarnaast is ze al jaren de onbetwiste Miss Binnenhof, Femme fatale Halsema, overigens tot grote ergernis van Halsema zelf. Haar weelderige haardos moest het, mede om die reden, ontgelden. Nooit ontving ze zoveel e-mails als toen ze in de kamer verscheen met gekortwiekt haar. Inmiddels draagt ze het, passend bij haar status, half lang.

Waar Agnes Kant - de waarschijnlijke opvolgster van Jan Marijnissen - zich beperkt tot de botte interruptie, combineert Femke Halsema feilloos de harde confrontatie met geraffineerde en intelligente alternatieven.

De lijsttrekkersdebatten gaan verrijkt worden met een opwindende verschijning, en dan hebben we het alleen nog maar over haar weergaloze stijl van debatteren.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[mat herben]
[wouter bos II]
[jp balkenende]
[eduard bomhoff]
[haitske vd linde]
[ayaan hirsi ali]
[fred teeven]
[femke halsema]
[wouter bos]
[andrČ rouvoet]
[jan marijnissen]

[t©deBoon]