[STEMHOK] kiest u ook met uw potlood? [WHO'S HOT?]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Wie niet waagt, wie niet wint
Door Marcel Boontje en Luc Holleman
Zondag 12 januari 2003

De invloed van de media valt niet te ontkennen in deze campagne. Zo raakte Wouter Bos behoorlijk geprikkeld door het lovende stukje dat Stemhok vorige week op deze plaats schreef over Balkenende. "JP haalt vijftig zetels, met twee vingers in de neus van zijn ouwe slof of voetbalschoen."

We hebben het geweten. Bos ging als een tijger tekeer bij de twee lijsttrekkersdebatten van afgelopen week. Oei oei oei, was Wouter even op dreef tijdens het politieke spel dat de campagne afgelopen week weer was. Resultaat: twaalf zetels winst!

"Eat dust, Stemhok!" is nu de leuze in huize Bos-Bos.

En we moeten toegeven: hij was charmant, hij was fris, hij was jong en gevat, hij benadrukte zijn eigen punten, hij was paars voorbij, hij was eigenlijk de enige lijsttrekker die in twee debatten goed uit de verf kwam. Geen zenuwen zoals Halsema, niet blafferig zoals Marijnissen niet onsportief!

Professor Balkenende kende het spelletje Geen Ja - Geen Nee nog heel goed uit zijn jeugd, maar wist niet dat de Potter-editie daarvan niet gespeeld werd tijdens deze twee tv-debatten. Jammer, weg zetels.

Bos zegt wel ja en ook nee als het moet. Elke zoutzak die vier jaar op zijn Ikea-driezitter Strömstadt gehangen heeft, snapt waar Wouter - de ideale schoonzoon - het over heeft. Het spel heet poker en Wouter is de troef van de PvdA. De nieuwe Kennedy? De nieuwe Wiegel? Nah. Gewoon Koning Wouter I.

Nee, dan Gerrit Zalm. Die heeft inmiddels behoorlijk last van de verkiezingskoorts, een obscuur virus dat alleen in VVD-lijsttrekkerskringen voorkomt en waarvan de symptomen zijn: steeds norsere blik naar mate de campagne vordert, niet uit je woorden kunnen komen en - het ergste - denken dat je de stem van Hans Wiegel constant hoort. Na de verkiezingen is het weer over voor Zalm en de VVD.

Ook daar heeft Bos geen last van. Hij kijkt vrolijk. Heeft een vlotte babbel, wekt vertrouwen, heeft geen last van Melkert of Kok en hij scoort! Hij hft geen koorts, hij s de koorts. Kijk maar naar de politieke thermometer, die schiet omhoog als Bos weer op TV is. Zwevend Nederland heeft een nieuwe held. Dit keer mt haar.

Kan iets Bos nog stuiten in zijn opmars? Jawel. Twaalf dagen en n vraag.

Wie wordt er minister-president als de PvdA de grootste wordt?

Tot nu toe draait Bos nergens omheen, maar aangezien hij in de Kamer wil blijven als de PvdA mocht gaan regeren, is dat wel de hete-brij-vraag. Een nieuw spel dient zich aan: doet ie 't, of doet ie 't niet? Als Bos ook dat spel wint, wordt hij de onbetwiste held bij het potje stemmen op de 22e.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[mat herben]
[wouter bos II]
[jp balkenende]
[eduard bomhoff]
[haitske vd linde]
[ayaan hirsi ali]
[fred teeven]
[femke halsema]
[wouter bos]
[andr rouvoet]
[jan marijnissen]

[t©deBoon]