[STEMHOK] kiest u ook met uw potlood? [WHO'S HOT?]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


PvdA's hoop in bange dagen
Door Luc Holleman en Marjolijn van Goethem
Vrijdag 15 november 2002

De overwinning van Wouter Bos was geen verrassing. De afgelopen twee weken zat hij in alle tv-programma's met zijn stoere politieke voorstel de hypotheekrente aftrek 'af te toppen'. Jeltje van Nieuwenhoven, zijn enige serieuze tegenkandidaat, leek vrijwel onzichtbaar geworden.

Voornaam politicus
Wouter is net als Pim en in tegenstelling tot bijvoorbeeld Melkert of Dijkstal een typische voornaam-politicus ('Bos', net als 'Fortuyn', dat klinkt niet). Hij heeft zichzelf in de media formidabel weg weten te zetten als een ambitieuze, vriendelijke, slimme en charmante politicus. En misschien is hij dat ook wel echt. Wij hebben hem in ieder geval nog niet op een echte onvolkomenheid kunnen betrappen.

Wouter Bos is in '98, toen hij als broekie bij de fractie kwam, gelanceerd door de sociaal-liberale vleugel van Rick van der Ploeg en Willem Vermeend. Het was vriendschap op het eerste gezicht: Ploeg noemde hem liefkozend een 'charmante stofzuiger' en 'leergierig feestbeest'.

Polderboys
Het trio trok tijdens de campagne gezamenlijk langs alle universiteiten als 'De Polderboys'. Dat zullen ongetwijfeld wilde strooptochten zijn geweest. Maar waar Van der Ploeg een reputatie kreeg als rokkenjager, bleef Wouters blazoen ongeschonden. Het enige roddeltje dat over hem rondfluistert is dat hij toch wel erg goed gekleed gaat voor een volbloed hetero.

De carrières van Vermeend en Van der Ploeg zijn inmiddels tot stilstand gekomen. Maar Wouter heeft de vaart er lekker in. Koud twee jaar in de Kamer werd hij al Staatssecretaris van Financiën en nog twee jaar later dus zelfs lijsttrekker. De benjamin heeft zijn vroegere leermeesters al ruimschoots overtroffen.

Lekker negatief
Nog iets negatiefs te melden? Het wordt immers wel een saai stukje zo. Wellicht dat het allemaal wel heel erg snel is gegaan met dit zondagskind. Zijn voorgangers zijn tenminste nog begonnen in de politieke marge van het plaatselijke afdelingsoverleg en het bezorgen van het PvdA-krantje.

Niks lekker lang studeren, tijdje de hele wereld zien voor Shell en dan een blitzcarrière bij de partij. Misschien dat zijn onervarenheid in de Haagse slangenkuil hem nog parten gaat spelen. Zo niet, dan voorspellen wij dat Wouter in 2006 met Minister-president Bos aangesproken zal worden.

Al bekt 'Kabinet Bos I' wel gek.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[mat herben]
[wouter bos II]
[jp balkenende]
[eduard bomhoff]
[haitske vd linde]
[ayaan hirsi ali]
[fred teeven]
[femke halsema]
[wouter bos]
[andrČ rouvoet]
[jan marijnissen]

[t©deBoon]