[STEMHOK] kiest u ook met uw potlood? [WHO'S HOT?]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


De beste neusfluiter
Door Marcel Boontje en Luc Holleman
Vrijdag 3 januari 2003

Jan Peter Balkenende is zo hot als je maar kunt worden in Nederland. Hij gaat met twee vingers in zijn neus, fluitend en zonder één discussie te hoeven voeren, de verkiezingen winnen. 50 zetels? 51? De kiezer mag het zeggen.

Het probleem is dat die kiezer eigenlijk niet zo goed weet wat hij moet zeggen. En daarom is Jan Peter ook zo populair. De kiezer wil dat er naar hem geluisterd wordt en wie luister er beter naar de niet-weter dan Jan Peter, de politicus die niets hoeft te zeggen.

Neem het hem eens kwalijk, want JP zit op rozen - nee, geen rode. De kiezer wil iets nieuws, iets anders, iets … iets … gewoons? Het CDA dus. Het meest vernieuwende aan die partij is dat ze 8 jaar in de oppositie heeft doorgebracht, waardoor de ideeën nu zo nieuw, zo anders, zo betrokken … betrouwbaar … zo … Balk een ende klinken.

Waar de SP de ideeën van het socialisme van Joop Den Uyl in een nieuwe coltrui heeft gestoken, houdt het CDA de kiezer voor dat die toe is aan reinheid, rust en regelmaat - aan JP dus. Oude ideeën doen het wonderbaarlijk goed in nieuwe eeuwen.

Hoe dat komt? Gewoon: veel kiezers zijn te dom om te stemmen. Pardon? Inderdaad, te dom. Okay, het klinkt hard, maar nieuwe politiek is nieuwe politiek, hŽ! Gewoon zeggen waar het op staat.

Vroeger was stemmen nog simpel. Je ging naar de kerk en stemde op de partij van de kerk. Katholiek, socialistisch, protestant, comunistisch. Voor elke kerk had je wel een partij. En daar hielpen ze je elke week wel even aan herinneren in de kerk.

Maar nu? Wie hoort er nog bij wie? Geen idee. Ieder huisje heeft zijn kruisje, maar daar houdt het ook wel op. Je moet je er dus even in verdiepen. En daar loopt het spaak.

Sinds de kiezer zelf mag bedenken hoe het verder moet met Nederland, is er geen zuil meer te bekennen. En staat de kiezer mooi voor paal. Wat doe je dan? Je stemt eens links - je stemt eens rechts en dan denk je:"Vroeger was alles beter! Vroeger? Beter? Jan Peter? Of Jan SP-er?"

En daar ga je als kiezer: je stemt vóór - maar waarvoor? - of je maakt een betrokken en betrouwbare keuze. Of Balkenende nu Wouter Bos aanspreekt over het Paarse beleid of dat hij Zalm afkraakt op zijn WAO-uitspraken, het maakt allemaal niks uit. So what? Niemand wil het weten en daarom houdt Jan Peter wijselijk zijn mond. Elke foute uitspraak kan zetels kosten.

En of het gaat om centrum-links of centrum-rechts; wie maalt er om? Dit zijn de verkiezingen van het stapje terug; niet van de twee stapjes vooruit. Het is horen, zien en stijgen. Dat gaat Balkenende doen met het CDA. Hij is gewoon het redelijk alternatief van 2003. En straks ook de beste neusfluiter.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[mat herben]
[wouter bos II]
[jp balkenende]
[eduard bomhoff]
[haitske vd linde]
[ayaan hirsi ali]
[fred teeven]
[femke halsema]
[wouter bos]
[andrČ rouvoet]
[jan marijnissen]

[t©deBoon]