[STEMHOK] kiest u ook met uw potlood? [WHO'S HOT?]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Afvallige met open armen ontvangen
Door Luc Holleman en Marcel Boontje
Vrijdag 6 december 2002

Er wordt bij de vvd dan wel bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking, maar ...18-09-2002 Amsterdam - De wetenschapster A. Hirsi Ali, die onderzoek doet naar de emancipatie van Islamitische vrouwen, wordt zo bedreigd dat zij moet onderduiken. De politie neemt de bedreigingen zeer serieus en vermoedt dat Hirsi Ali wordt bedreigd om haar vrijgevochten opvatting over de Islam.

Het ging ongeveer zo: Ayaan Hirsi Ali komt tien jaar geleden als Somalische asielzoekster naar Nederland. Ze gaat werken bij de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Daarna wordt ze een graag geziene gast in discussieprogramma's wegens haar openlijke kritiek op de Islamitische cultuur die "misschien nog net niet achterlijk is maar wel achterlopend". Ayaan is de Pim van de PvdA.

Haar televisie-succes leidt ertoe dat SP en GroenLinks haar een Kamerzetel aanbieden. Ze weigert. Dan moet ze vluchten voor bedreigingen. De VVD - met Neelie Kroes voorop - ruikt haar kans en vraagt haar voor een hoge plaats op de lijst. Mogelijk zit er zelfs een staatssecretariaat Emancipatiezaken in. Die kans pakt ze.

Op het VVD-congres zijn alle spanningen duidelijk van haar schouders gevallen. Vrolijk swingt ze op het feestje dat losbreekt na het vaststellen van de lijst. Haar VVD-sjaaltje houdt ze boven haar hoofd. "De VVD maakt er werk van" staat erop. De voltalige vaderlandse pers heeft alleen oog voor de schone Hirsi Ali. Zalm probeert nog het journaal te halen door te roepen dat hij premier wil worden. Helaas, hij wordt nog net niet genegeerd.

Ayaan Hirsi Ali lijkt volledig in haar element te zijn met alle aandacht. "Ik weet nu wat vrijheid is", zegt ze glunderend tegen de pers. Dat die vrijheid ook maar relatief is, blijkt wel uit de gorilla's die niet van haar zijde wijken. Op een discussiesite post iemand anoniem dat hij het adres van die 'moenafiek' (schijnheilige, vijand van de Islam) wil weten. Ze zal nog wel een tijdje ondergedoken moeten leven, net als haar 'grote voorbeeld' Salman Rushdie overkomen is. De camera's zullen haar echter nog wel kunnen vinden. De VVD heeft met Hirsi Ali een waar mediakanon binnengesleept.

Gehaat en bewonderd en verraadster of bestrijdster van langverzwegen onrecht, Ayaan Hirsi is de onbetwiste koningin van media. En sinds Pim de meest besproken politicus. Hoeveel gesluierde vrouwen zouden in de beslotenheid van het stemhokje kiezen voor hun "bevrijdster"? Of machtigen die daarvoor hun man?

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[mat herben]
[wouter bos II]
[jp balkenende]
[eduard bomhoff]
[haitske vd linde]
[ayaan hirsi ali]
[fred teeven]
[femke halsema]
[wouter bos]
[andrČ rouvoet]
[jan marijnissen]

[t©deBoon]