[STEMHOK] IN FEITEN BETER [WEETJE]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Imploderende partijen
Door Jim van Dorp
Woensdag 27 november 2002

R.I.P Balkenende II?Na drie maanden ging het kabinet Balkenende in oktober ten onder aan de ruzies binnen de Lijst Pim Fortuyn. De LPF'ers in kamer en kabinet bleken meer energie te steken in het bestrijden van elkaar dan in het besturen van het land. De leden Winny de Jong en Cor Eberhard stapten al in september uit de LPF en voormalig fractievoorzitter Wijnschenk is inmiddels ook voor zichzelf begonnen.

De LPF is niet de eerste partij die aan interne strubbelingen ten onder is gegaan. In het verleden zijn al vaker politieke partijen geïmplodeerd omdat hun vertegenwoordigers elkaars bloed wel konden drinken.

In 1967 haalde de Boerenpartij van Hendrik Koekoek zeven zetels, maar binnen een jaar was de fractie uiteengevallen in drie elkaar heftig bestrijdende groepjes. Bij de daaropvolgende verkiezingen van 1971 hield de BP maar één zetel over.

In 1971 haalde de Nederlandse Middenstandspartij twee zetels. De beide middenstanders konden echter niet met elkaar door dezelfde deur en na een jaar bakkeleien werd de NMP in 1972 alweer uit het parlement weggestemd om er daarna nooit meer in terug te keren.

Hans Janmaat had in 1984 niet eens een medefractielid nodig om zijn partij op te blazen. De enige vertegenwoordiger van de Centrumpartij lag zo overhoop met het partijbestuur dat deze hem royeerde. Janmaat bleef als partijloos lid in de Tweede Kamer. Bij de verkiezingen van 1986 haalde geen van de partijen die uit de oude CP voort waren gekomen - CP86 en de Centrum Democraten - een zetel. Overigens wist Janmaat met zijn CD in 1989 weer wel een zeteltje te veroveren.

Van recenter datum is het fiasco van het Algemeen Ouderenverbond dat in 1994 met zes zetels de Tweede Kamer binnenkwam. Al na acht maanden begon een van de fractieleden voor zichzelf. Nog geen vier maanden later stapten nog eens drie leden op. Enkele maanden voor de verkiezingen van 1998 verliet een van de twee overgebleven AOV'ers de fractie waardoor het Algemeen Ouderen Verbond uiteindelijk nog maar één zetel overhield. De kiezer was hier niet van gecharmeerd; in 1998 haalde geen van de AOV-splinters nog de kiesdeler.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[kieslijst 1]
[premierkwestie]
[afsplitsen]
[winnaars & niet]
[gekke partijen]
[d66]
[partijimplosies]
[slogans 2]
[slogans 1]
[ontbinding]

[pam]

[t©deBoon]