[STEMHOK] IN FEITEN BETER [WEETJE]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Vote for insanity
Door Jim van Dorp
Donderdag 12 december 2002

In de loop der jaren hebben heel wat mafketels geprobeerd een Kamerzeteltje in de wacht te slepen. Ooit probeerde het slogancollectief Loesje tevergeefs tot het parlement door te dringen. Bij de vorige verkiezingen deed de Partij van de Toekomst van Johan Vlemmix zonder succes een gooi naar een zetel. Bij deze verkiezingen zijn de ogen gericht op het circus Ratelband dat de Nederlandse politiek tot één grote kermisattractie dreigt te verheffen.

Wie denkt dat het fenomeen van de dwaze partij een typisch Nederlands verschijnsel is, heeft het mis. In veel landen hebben nauwelijks serieus te nemen protestpartijen met meer of minder succes geprobeerd om tot de hoogste regionen van de macht door te dringen.

Rossem
"Ik heb goed nieuws en slecht nieuws voor u. Het goede nieuws is dat er weer een kapitalist minder is, het slechte nieuws is dat ik dat ben!" Dit waren de beroemde woorden van Jean-Pierre van Rossem die in 1996 werd veroordeeld tot een fikse boete en enkele jaren gevangenisstraf wegens fraude en oplichting. Van 1991 tot 1995 was van Rossem lid geweest van het Belgische parlement namens zijn eigen partij ROSSEM.

Als Kamerlid was van Rossem vier jaar lang overal tegen geweest, inclusief het Belgische koningshuis. Toen van Rossem zich wegens allerlei juridische verwikkelingen in 1995 niet meer verkiesbaar kon stellen, richtten enkele van zijn aanhangers nog de partij BANAAN op, die bij lange na niet genoeg stemmen haalde voor een zetel.

SOCCER
Bij de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika in 1994 deed SOCCER (Sport Organisation for Collective Contributions and Equal Rights) mee. Deze partij was van mening dat de integratie tussen blank en zwart alleen kon worden bereikt door middel van sport en dan met name het voetbalspel.

Als de partij aan de macht zou komen dan zou het leeuwendeel van het overheidsbudget voortaan worden besteed aan de stimulering van het voetbal. Helaas kwam de partij niet verder dan 0,01% van de stemmen en is er sindsdien nog maar weinig van SOCCER vernomen.

Monty Python
De meest dwaze partij aller tijden komt - hoe kan het ook anders - uit het land van Monty Python. Met de slogan 'Vote for insanity, you know it makes sense!' is The Official Monster Raving Loony Party (OMRLP) al meer dan dertig jaar actief in de Britse politiek. Eind jaren zestig werd de partij opgericht door de voormalige popartiest Screaming Lord Sutch die tot aan zijn zelfmoord in 1999 meer dan dertig keer vergeefs kandidaat is geweest.

Na het heengaan van Lord Sutch werden Alan Howling Laud Hope en zijn lapjeskat 'Cat Mandu' tot partijleiders gekozen. In het partijprogramma van de OMRLP staat onder andere dat er een nationaal debat moet komen over waarom er maar één smurfin is, dat er gratis Viagra moet worden verstrekt aan alle mannen van 69 jaar en ouder, dat er een ministerie voor huisdieren moet worden ingevoerd en dat er centrale verwarming moet komen in alle bushokjes.

 

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[kieslijst 1]
[premierkwestie]
[afsplitsen]
[winnaars & niet]
[gekke partijen]
[d66]
[partijimplosies]
[slogans 2]
[slogans 1]
[ontbinding]

[pam]

[t©deBoon]