[STEMHOK] IN FEITEN BETER [WEETJE]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Belangrijke informatie over de Kieslijst II
Door Sanderijn Cels en Rein Dekkers
Dinsdag 21 januari 2003

De Kieslijst is een bron van informatie over de partijen. Weet waarop u stemt! Lees eerst de volgende belangrijke wetenswaardigheden over de Kieslijst. Bent u geïnteresseerd in dubbele achternamen, klik dan [hier].

Meeste voorletters
Dat moeten de katholieken zijn, veronderstelt u misschien. De papen willen nog wel hun gebroed wat beschermheiligen meegeven bij de doop. Zoals Camiel Eurlings (12, CDA) waarschijnlijk: C.M.P.S. CDA scoort 54 voorletters bij de eerste 25 kandidaten en dan heeft JP de B cadeau gekregen , want zo wordt hij immers genoemd.

LPF: 59 voorletters, VVD: 50, PvdA: 56; GroenLinks: 49, SP - die van kortweg 'Jan'- 50. Maar de winnaar is D66 met 63, dankzij Lousewies van der Laan: L.W.S.A.L.B, vrij naar haar grote voorbeeld H.A.F.M.O. van Mierlo. Haar tweede voornaam is Wilhelmina - dat is in elk geval bekend bij Stemhok. Bij de ChristenUnie en de SGP doen ze zuinigjes aan met de voorletters: slechts 40 en 42.

Meest curieuze connectie
De SGP-kandidaten voor de Tweede Kamer wensen niet met voornaam te worden aangesproken. Dat blijkt uit de Kieslijst, waar zij alleen met voorletters en achternamen vermeld zijn. Het wordt straks 'Hé, Van der Vlies' in de Kamer. Stemhok veronderstelt een connectie met het studentencorps en dat is voor mensen uit Urk, Staphorst en Katwijk behoorlijk progressief, moet u weten. Vier van de Kamer-kandidaten komen uit de grote stad. En dan is 't maar dat je Apeldoorn daartoe rekent…

Meest opvallende voornaam
Atzo - die bijzondere voornaam kende u al wel van de nummer 15 van de VVD. Maar wat denkt u van Janco, de 27 van de ChristenUnie? Of van Zsolt, nummer 35 van de VVD? Of Ursie op plaats 7 van D66? De meest opvallende voornaam vindt Stemhok nog wel Raf, 25 bij GroenLinks: die is misschien wel lid van de harde kern activisten met connecties in Duitsland. Alleen jammer dat 'ie uit Helden komt.

Meest onuitspreekbare achternaam
U bent niet handig met vreemde namen? Hoge ogen gooit 'Dhalgansjansing' in deze categorie - als je het al vlot uitspreekt, dan is het nog maar de vraag of ze weten wie u bedoelt: is het Ranesh of Radjan (1 en 2 bij de VIP)? Dan is er natuurlijk Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteramus - niet te doen. En dan heten er kandidaten Phoa [phhhoah] (LPF, 22) en Kressin-Füncken (Nieuwe Communisten, 6). Maar de winnaar is de nummer 14 bij Duurzaam Nederland: Eaisaouiyen . Succes, Mustapha!

Overige wetenswaardigheden
Er is één multi-culti huwelijk op de lijst te ontwaren: bij Duurzaam Nederland (25). Het gaan om Yvonne Lambers-Tekintürk uit Zaandam. You go girl! En dan hebben we nog de vreemde voorletters van Agnes van den Ardenne: A.M.A. Het zou interessant zijn of zij ook de CDA-opvatting onderschrijft over het uitzetten van AMA's (minderjarige asielzoekers) als zij geen papieren bezitten…

De redactie van Stemhok wenst u veel succes met uw stemkeuze.

 

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[kieslijst 1]
[premierkwestie]
[afsplitsen]
[winnaars & niet]
[gekke partijen]
[d66]
[partijimplosies]
[slogans 2]
[slogans 1]
[ontbinding]

[pam]

[t©deBoon]