[STEMHOK] IN FEITEN BETER [WEETJE]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Winst voor D66
Door Sanderijn Cels
Donderdag 5 december 2002

Vroeger smaakte alles beterVroeger ging alles anders. Toen haalde D66 bijvoorbeeld nog flinke zetelwinsten binnen. Tweemaal verdubbelde de partij het zetelaantal.

In 1981 werd de naam gewijzigd van D'66 in D66. De partij ging vervolgens onder leiding van kinderboekenschrijver Jan Terlouw van acht naar zeventien zetels. (De PvdA verloor overigens negen zetels.)

De tweede keer: de verkiezingen in 1994. D66 pakt er twaalf zetels bij. (PvdA en CDA verloren flink: twaalf en twintig zetels) De ouderenpartijen AOV en Unie 55+ kwamen nieuw in de Kamer met een toen spectaculair aantal van zeven zetels. Nieuw was ook de SP met twee zetels.

D66 ontstond toen Hans van Mierlo, Hans Gruijters en Jan Glastra van Loon in 1966 de nieuwe partij Democraten '66 oprichtte. Van Mierlo werd lijsttrekker. Hij bleef dat tot 1972. D66 richtte zich destijds vooral op staatkundige vernieuwing (zoals een gekozen minister-president en de invoering van het districtenstelsel).

Toen D66 in 1973 deelnam aan de regering, verloor de partij aanhang. Lijsttrekker Jan Terlouw hield zelfs een handtekeningenactie voor het behoud van de partij. In 1981 nam D66 na de grote verkiezingsoverwinning opnieuw deel aan de regering. De winst ging in 1982 weer verloren.

D66 gaat deze verkiezingen in met de leus 'Juist nu' en met een 'nieuw' gezicht op nummer twee: de Europarlementariër Lousewies van der Laan. De kamerleden Boris Dittrich, Bert Bakker, Boris van der Ham, Francine Giskes en Ursie Lambrechts staan op de plaatsen drie tot en met zeven.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[kieslijst 1]
[premierkwestie]
[afsplitsen]
[winnaars & niet]
[gekke partijen]
[d66]
[partijimplosies]
[slogans 2]
[slogans 1]
[ontbinding]

[pam]

[t©deBoon]