[STEMHOK] wie ligt er in pims positie? [PIMSALABIM]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Lijstvertrekken is nieuwe politiek
Door Fanny Bod
Vrijdag 20 december 2002

Vroeger waren de verkiezingen nog leukWeet u wat nieuwe politiek is? Lijstvertrekkers! Die vernieuwing kwam uiteraard van de LPF. Fortuyn zette de trend door als eerste te vertrekken. Al snel volgden Melkert en Dijkstal. En toen was er geen houden meer aan.

De overgebleven LPF-ers vonden dat zij de erfenis van Fortuyn niet mochten verkwanselen. De ene na de andere lijstvertrekker passeerde de revue: Herben, Wijnschenk, Nawijn. Allen in de geest van Pim. En in de coulissen hadden ze nog een hele trits potentiële lijstvertrekkers klaar staan: Jonge Winny, Bommetje Hof, Herman Bentley...

De onbetwiste kampioen, zelfs voor LPF-begrippen, is Mat Herben. Hij was nog geen politiek leider of hij was het al niet meer. En toen weer wel. En toen weer niet. En nu weer wel… Het lijkt wel een weermannetje. En nu is zijn snor ook al weg.

Andere partijen keken jaloers naar al die nieuwe politiek. En dachten dat het misschien wel een nieuwe manier was om de peilingen wat op te krikken. Zonder morren presenteerden Rosenmöller, Veling en Teeven zich dus als nieuwe lijstvertrekkers.

Ook De Graaf zal, volgens welingelichte bronnen in het Haagse, zich binnenkort bekeren tot het lijstvertrekkerschap. De inschatting is: 22 januari om elf uur 's avonds. Wat zal Van der Laan blij zijn. Zou ze net zo gaan zitten glunderen als Halsema?

Balkende en Marijnissen zijn de enige die het nog niet lijken te begrijpen. Je zou toch verwachten dat Balkenende ondertussen wel weet hoe het Grote Vertrekken in zijn werk gaat. Zijn eigen hof Bommetje ontplofte waar hij bij stond en Heinsbroek volgde al snel. En Korthals deze week: "JP, ik doe het nog één keer voor!"

En Marijnissen? Ach, Marijnissen... Die denkt dat nieuwe politiek betekent dat je Mao's rode boekje van een nieuw kaftje voorziet. Die blijft het Politbureau nog wel een tijdje voorzitten.

Zijn Balkenende en Marijnissen gek geworden? Dat zou je op het eerst gezicht wel zeggen. Maar wie wat beter kijkt, ziet dat lijstvertrekkers geen stemmentrekkers zijn. Balkenende en Marijnissen hebben dus gelijk met hun credo: "Blijf zitten waar je zit en verroer je niet". Want nieuwe politiek is lang niet altijd politieke vernieuwing.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[mokkels.nl]
[lijstvertrekken]
[heinsbroek]
[avd]
[lijntje v. pim]
[ferry's boek]

[t©deBoon]