[STEMHOK] wie ligt er in pims positie? [PIMSALABIM]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Buurmans gras is groener
Door Remco Asselbergs en Abel Schoenmaker
Donderdag 12 december 2002

Herman Heinsbroek leek ooit de grote man van de LPF te worden. Had Pim zelf nooit ontmoet, maar dat deed er niet toe. Ook hij wist wat Pim had gewild. Maar wat bleek: Heinsbroek degradeerde zienderogen. Hij werd het kneusje van de ministerraad. Nu weten we eindelijk waarom: zelfs natrappen gaat hem niet goed af.

Je hebt een eigen huis, een tuin en een Bentley. Je mocht een half jaar lang penningmeester spelen van een van de rijkste landen ter wereld en zelfs als werkloze kun je zonder een wachtgeldregeling rondkomen. Toch blijft het gras bij de buren altijd net iets groener.

Toen buurman Hoogendijk de politiek inging, werd Heinsbroek minister. Toen buurman Hoogendijk de politiek verliet, bleef Heinsbroek niet in Den Haag achter. En toen Stemhok enkele weken terug onthulde dat buurman Hoogendijk ooit als mislukt romanschrijver aan de bak probeerde te komen, had Heinsbroek opnieuw zijn ware roeping gevonden.

Met geld kun je veel kopen. Harry Mens neemt zichzelf graag thuis op video op en koopt voor zichzelf wat zendtijd in. Herman Heinsbroek is iets zuiniger en houdt het bij aanschaf van twee pagina's in HP/De Tijd.

Tenminste dat denken we. Een andere reden dat het blad zijn artikel heeft gepubliceerd kunnen we niet verzinnen. Herman Heinsbroek schreef 'Een kerstvertelling' ter gelegenheid van de opening van een expositie bij buurman Ferry Hoogendijk.

HP/De tijd noemt 'Een kerstvertelling' nog optimistisch "politieke satire". In twee pagina's schetst Heinsbroek het beeld van een groep lijsttrekkers die zich op kerstavond in een hotel in België verschanst. Er zijn nog vier weken te gaan tot de volgende verkiezingen, en "ze hebben een probleem, een groot probleem".

In de fantasie van Heinsbroek staat Jan Marijnissen op 37 zetels en wordt hij met de dood bedreigd. Jan Peter Balkenende wordt door partijgenote Maria van der Hoeven "vermanend" toegesproken: "Oppassen, Jan Peter, bij de les blijven, vanavond worden de kerstkransjes verdeeld."

Nawijn heeft "een snor laten staan teneinde meer op de legendarische vliegtuigspotter, vrijmetselaar en drijfzandbouwer Mat Herben te lijken." Balkenende blijkt een kunstgebit te hebben dat uit zijn mond schiet en in de kerststal terechtkomt, "waar het tussen de drie wijzen uit het oosten blijft liggen klapperen". Balkenende wil het terugpakken, maar wordt door Gerrit Zalm pootje gelicht.

Satire is de grootste vorm van vleierij. Heinsbroek bewijst dat deze stelling ook in omgekeerde vorm opgaat: door een mislukt satirisch stuk over ze te schrijven, kan je mensen niet grover beledigen. Het probleem van partijen als LPF en Leefbaar Nederland is dat ze door hun capriolen de satire hebben ingehaald!

Heinsbroek's artikel is wat dat betreft een hoogtepunt: hij heeft een unieke prestatie geleverd door stuk te schrijven dat zo slecht is dat je het niet eens kunt afzeiken. Wederom steekt hij de pers de loef af…

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[mokkels.nl]
[lijstvertrekken]
[heinsbroek]
[avd]
[lijntje v. pim]
[ferry's boek]

[t©deBoon]