[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Floep - zwart is je scherm
Door Marcel Boontje
Vrijdag 13 december 2002

Het leukste onderdeel van 'verkiezingen in Nederland' zijn de spotjes op tv, die in de zendtijd voor politieke partijen onze huiskamers ingeslingerd worden. En ze zijn er weer, dus we lopen ze even af. Dat wordt lachen. Deel 1.

CDA
Het CDA doet in zijn spotje een dwaze poging om de premierbonus te innen. Balkenende is amper drie maanden aan de macht en is tot nu toe niet verder gekomen dan het mis managen van een apenkolonie. Dus dat moet lukken. Zeker met zo'n spotje.

Shot 1: Een voice over inleiding van de mevrouw van School TV. We hebben problemen! Net als JP, die - in zijn eigen spotje - tijdens een werkbezoek in Rotterdam van een buurtbewoner te horen krijgt: "Nou, je raast er wel doorheen zeg!"

Shot 2: Staatsman Balkenende zit in zijn auto met chauffeur en zoeft over de snelweg. De chauffeur en de cameraman zitten voor hem. Achter hem flitsen de auto's voorbij. JP houdt een verhaal over veiligheid op de weg! Serieus! Zijn chauffeur hangt aan zijn lippen. Net als hij bij de punchline komt, gaan ze onder een tunneltje door. Floep - zwart is je scherm. En weg is JP.

Shot 3: Om het af te maken: een slogan als 'reinheid, rust en regelmaat'. Maar dan staat de bonusteller al op nul.

PvdA
Er waren eens vier kandidaatlijsttrekkers die het land door trokken met wollige praatjes over vernieuwing en leiderschap. En net op dat moment had de partij een nieuw spotje nodig, want van Ad was patat gemaakt.

Geen probleem dachten ze bij het partijbureau. Uit één bureaula kwam een handicam en uit een andere een mini-disk. Probleem opgelost. De vier lijsttrekkers en de twee spotjesmakers gingen gezellig een dagje op stap. De handicammer had niet echt een vaste hand, maar ach. Zo groot is de PvdA niet meer, dus wat maakt het uit.

Voor de camera wauwelen de vier kandidaten in kleine stoffige zaaltjes over solidariteit en achter de camera wordt druk geexperimenteerd. Het resultaat heeft u inmiddels een keer of 34 op de buis kunnen bewonderen.

De boodschap van het spotje was: 'Stem pvdA' voor als het u ontgaan was.

VVD
Een dure spot. Mooi camerawerk. Een onheilspellend muziekje en een roltrap, die naar boven gaat. Een paar dure schoenen van een gangster in beeld. Weer dat muziekje. De roltrap weer. De schoenen van de plebejer gaan lopen. Ze gaan de roltrap op. Dit is een aflevering van Opsporing Verzocht, lijkt het wel.

De bovenkant van de roltrap weer in beeld. Het is in het gebouw van de Tweede Kamer zo te zien! Welke witte boorden crimineel komt er direct naar boven gerold? Het is … het is … Gerrit Zalm??? Oh het is een spotje van de VVD!

Zalm zegt daarna nog wat moeilijke serieuze dingen over kinderopvang en veiligheid, maar ik ben al afgehaakt, want ik kijk alleen naar Tussen Kunst en Kitsch.

Conclusie
Als je zulke spotjes maakt, heb je als partij geen politieke vijanden meer nodig. Maar wel een plan en wat professionelere spotjesmakers …

[lees ook 'spotjes deel 2: spot je spotje]

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]