[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Leefbaar Chaos
Door Remco Asselbergs en Sanderijn Cels
Maandag 9 december 2002

Lach maar - in het grootHet was lopen op hete kolen voor Emile Ratelband. Met een verschil van twee stemmen werd Haitske van de Linde zondag gekozen tot de nieuwe lijsttrekker van Leefbaar Nederland. De nummer één, Fred Teeven, was 's ochtends al afgetaaid.

Dick Jense, de tweede man in de fractie, lag zwaar onder vuur. Een dag lang roken, schreeuwen en schorsen in een bedompte ruimte in Utrecht hadden hem nog nét niet doen opstappen. Maar het Wilhelmus deed Jense uiteindelijk de das om.

Concurrentlijsttrekker Emile Ratelband besteeg 's middags het podium onder het afspelen van het volkslied. Het ging immers "om het land". Ondanks dit enorme belang dat hij wilde dienen, zag hij zijn verlies echter al aankomen. "Ik moet eigenlijk langzamerhand al mijn vrienden gelijk geven toen ze zeiden: Je krijgt bakken stront over je heen. Je kan alleen maar verliezen."

Stront of niet, hier kon Jense niet op wachten. "Ik wil nu onmiddellijk van de lijst worden afgevoerd", donderde hij vanaf het podium. "Onmiddellijk! Ik wens geen deel uit te maken van dit pandemonium!" Van de Linde hield echter langer aan. "Wees niet bang," sprak ze zalvend door de interruptiemicrofoon. "Ik zal niet vragen om het Friese volkslied te spelen hier."

Dit argument heeft schijnbaar geholpen. Een paar uur later - vanwege hertellingen en vals spelen - stak ze de overwinning in haar zak. En verzocht het bestuur en passant om collectief op te stappen.

Na haar verkiezing vroeg Stemhok haar of zij misschien een lijstverbinding met de [Lijst Barbapapa] wilde overwegen "want alle kleine beetjes helpen". Van de Linde gaf blijk van groot strategisch inzicht: "Gelukkig zijn wij een team. Daar kan ik niet alleen over beslissen. Maar we nemen alles in overweging. Dus ook Barbapapa."

Haitske is de jongste lijsttrekker ooit in Nederland. Geen wonder dat ze een lijstverbinding met de LBP wil aangaan: ze is niet alleen de dochter van oud tv-presentator Wibo van de Linde, maar ook de zus van de voormalig campagneleider van de partij. De Pepertjes, Van de Lindes, Marijnissen en Varela/Phoa's bewijzen dat politiek de hoeksteen van het Nederlandse gezin is geworden. Dat belooft.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]