[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Socialisten in superstemming
Door Michiel Hulshof en Marjolijn van Goethem
Dinsdag 25 november 2002

Hard meezingende, uit de pan swingende kamerleden. En zo'n duizend uitzinnige fans in een veel te kleine zaal. Het SP-congres in de Rotterdamse Doelen zaterdag jl. lijkt wel een popconcert. Of op zijn minst een Antilliaanse gospeldienst.

Dat voorganger Jan Marijnissen vals zingt en kamerlid Jan de Wit wat stroefjes in de heupen is, mag de pret niet drukken. De kameraden glimmen als kinderen op pakjesavond, want de SP gaat winnen.

Klapvee
De SP-applausmachine loopt soepeler dan een splinternieuwe stoomwals. Het oplettende publiek ziet geen van de zorgvuldig geplaatste klapmomenten over het hoofd. Hoogtepunten: "Hun strijd! Onze strijd! Internationale solidariteit!!!", goed voor 23 seconden hysterisch gejuich. En: "Op 22 januari halen wij meer zetels dan de SP in Oss!!", 18 seconden.

Jan Marijnissen brengt de zaal één keer in verwarring met zijn opmerking dat "onze koningin het zo slecht nog niet doet." Wat zegt hij nu?", zie je zijn republikeinse partijgenoten denken. Maar Marijnissen stelt ze gerust: "Daar mogen jullie ook best voor klappen, hoor." En hop, de applausmachine dendert weer door.

Rookbeleid
"De Doelen is rookvrij", lezen we bij de ingang van het pand. Maar de Echte Socialisten trekken zich daar niet veel van aan. Het gestaalde kader is te herkennen aan de nicotinevingers en het pakje Drum in de borstzak. Jan Marijnissen heeft zijn shag in Oss laten liggen en bietst een sigaret van RTL4-journalist Frits Wester.

Vóór het maken van het SP-statieportret doven de kandidaat-kamerleden hun sigaret. Rosita van Gijlswijk (plaats 15) vindt dat een beetje zonde. Zij duwt haar halfopgerookte peuk in de handen van een nietsvermoedende omstander.

Tomaten
De SP-tomaat is overal. Congresgangers kunnen hun geld uitgeven aan tomatenvlaggen (13,40 euro) tomatentasjes (2 euro), tomaten-muismatten (1,50 euro) tomaten-regenjacks (14,10 euro), tomaat-petten (9,50 euro) en magneet-tomaten (10,50 euro).

Vooral de tomaatspeldjes vinden grif aftrek. "Maar dat ligt aan de prijs", verklaart de vrijwilliger in de SP-fanshop. Voor drie eurokwartjes ben je herkenbaar lid van de SP-familie. Gek genoeg blijven de her en der uitgestalde schalen met echte tomaten onaangeroerd.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]