[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


In de slipstroom van Halsema
Door Sanderijn Cels
Woensdag 27 november 2002

En waar zitten de lurven?Dat Femke het zou worden, stond wel vast. Een ander was er niet voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Het werd zaterdag pas een beetje spannend na plaats één. En wat bleek bij de presentatie van de kamerkandidaten aan het congres? Ze waren heus niet allemaal zo intellectueel als u misschien had gedacht...

Stemverklaringen
Voor de stemming wordt er eerst geloven en geprezen. De inhoudelijke aanbevelingen voor de kandidaten liegen er niet om. “Congres, doe het ons in gódsnaam niet aan om Tineke van plek twaalf te halen.” En: “Dat Paul Jungbluth Limburger is, is mooi meegenomen.” Een andere ijzersterk argument: “U weet, Turken stemmen op Turken, dus zet Nevin Özütok hoog op de lijst.”

Aanprijzingen
De kandidaten zelf komen ook intelligent uit de hoek. Kees Vendrik: “Ik ben ook erg leuk overigens.” Ineke van Gent: “Ik kom uit de regio. Voor de kamerfractie is het toch wel goed om te noemen.” Roel van Duijn: “Ik ben de laatste jaren in de Balkan geïnteresseerd en omdat Nederland steeds meer op een Balkanland begint te lijken, ben ik daar ook in gespecialiseerd. En ik ben een grondtijger, grrr.”

Nieuweling
Wouter van Kouwen doet voor het eerst mee. Hij wil met stip op plaats drie binnenkomen. Maar nummer dertig is ook goed, blijkt uit zijn voorkeur. Zijn motto? “Niet beter maar anders!” Hij legt het uit: “Nee, ik wil níet zeggen dat ik beter ben. Maar bepaalde zaken kunnen echt beter in Den Haag, en wat dat betreft ben ik toch anders.”

Stemkastjes
Voor het uur U worden de stemkastjes uitgeprobeerd. “Ontspan je even,” zalft de voorzitter. De oefenvraag luidt: “Wat is uw sekse? 1) Man 2) Vrouw” De helft van de zaal stuift politiek correct op. “Waarom is dat niet andersom gesteld?”, zegt een meisje van jongerenvereniging DWARS. Dat blijkt vanzelf: 62,3% stemt man. Geloei alom. Voorzitter: “Oei oei, ik stel voor dat we snel naar de volgende vraag gaan.”

Uitslag
Vendrik komt op 4; Van Gent op 8. Özütok redt 12 en Van Duijn 19. En Wouter van Kouwen? Die wordt 27 keer weggestemd. Zijn naam komt niet op de lijst voor.

 

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]