[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Ratelband ex-lijsttrekker Nieuwe Midden Partij
Door Martin Mevius
Vrijdag 22 november 2002

Voordat Emile Ratelband Leefbaar Nederland met zichzelf opzadelde, probeerde hij het eerst bij een andere club. Dat kan Stemhok melden naar aanleiding van een gesprek met Martin Dessing, voorzitter van de Nieuwe Midden Partij.

Vanmorgen werd Nederland opgeschrikt door het nieuws dat Emile Ratelband door het partijbestuur van Leefbaar Nederland wordt voorgedragen als nieuwe lijsttrekker van de partij. Volgens Martin Dessing had Ratelband zich echter nog geen week eerder opgeworpen als lijsttrekker van zijn eigen partij, de Nieuwe Midden Partij.

"Afgelopen vrijdag heeft hij met een handdruk bevestigd dat hij onze lijsttrekker zou worden. Twee dagen geleden heeft hij laten weten daar toch anders over te denken. Toen bleek dat hij een tweede agenda had."

En wat vindt Dessing ervan? "Ja, niet leuk natuurlijk," zegt hij beteuterd, "maar het zij zo." Dessing doet zich gelaten voor maar het komt er niet hartelijk uit. De stap van Ratelband heeft desastreuse consequenties voor zijn partij. "Het is nu niet zeker of we aan de verkiezingen mee doen. We zijn nog in beraad maar nu onze lijstrekker weg is, tsja…"

Dat Leefbaar Nederland nu breeduit - niet alleen in Stemhok maar in de hele vaderlandse pers - geridiculiseerd wordt, is voor Dessing geen troost. "Ratelband heeft ook een serieus gezicht. Anders hadden we niet voor hem gekozen. Hij heeft een boodschap die hij goed weet over te brengen. Fortuyn werd bij voorbaat weggeschreven. Dat 'Tjakkaa' had je tot eind januari niet gehoord. Pim Fortuyn werd eerst ook weggeschreven. Ik weet zeker dat Leefbaar Nederland het met hem goed zal doen."

Daar denkt Jan Nagel, oprichter van Leefbaar Nederland, maar daar net op tijd uit weggevlucht, anders over. "Ik vind dat iedereen de lijstrekker mag zoeken die ze willen," begint hij netjes. Om daar vilein aan toe te voegen "maar het bepaalt tevens het karakter van een partij. Leefbaar Nederland maakt er een amateur-operette van. Ratelband is een entertainer zonder politieke ervaring en kennis."

Binnen Leefbaar Nederland doen zich inmiddels LPF-achtige toestanden voor. De voltallige fractie heeft zich – allebei - tegen Ratelband gekeerd. Ratelband was niet bereikbaar voor commentaar.

[lees ook: Ratelband trekt lijst Leefbaar Nederland]

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]