[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Nu te koop - nieuw en anders: PvdA
Door Marcel Boontje en Luc Holleman
Woensdag 20 november 2002

Het was flink aanpoten op het PvdA-congres in het Rotterdamse WTC afgelopen zaterdag. Tussen één en zes jaste de Partij het verkiezingsmanifest, de kandidatenlijst en de lijsttrekkerspeech erdoorheen.

Koud een half jaar na het verkiezingsprogramma dat 23 zetels waard bleek, werd met frisse moed het verkiezingsmanifest besproken. Dat zou minstens 30 zetels moeten opleveren.

"Amendement 501 van de afdelingen Zoetermeer en Den Bosch? Wenst iemand stemming?" - twee handen in de zaal gaan de lucht in (Zoetermeer en Den Bosch).
"We gaan stemmen! Wie is er voor amendement 501?" - twee handen in de zaal gingen de lucht in (Zoetermeer en Den Bosch).
"En wie is daar tegen?" - alle andere handen in de zaal de lucht in.
"Het amendement is verworpen…"

Gelukkig zat Stemhok in de perszaal met verse koffie, broodjes zalm en bubbeltjeswater het geheel op een scherm te bekijken.

Manifest
Het manifest was geschreven op zetelwinst: immigranten moeten eigenlijk toch maar verplicht Nederlands leren (2 zetels extra); rijke stinkerds moeten eindelijk eens zelf wat meer aan hun huis gaan meebetalen (1 zetel extra) en … laten we nog eens pleiten voor meer blauw op straat en meer boefjes in de cel (begroot op 4 extra zetels).

Kandidatenlijst
De kandidatenlijst bleef ongewijzigd overeind. Saskia Noorman (plek 35) liet zich aanprijzen als een goed en ervaren kamerlid. Ze werd ingezet op plek 10 (domme zet - veel te hoog), op 22 (domme zet 2 - tegen een vrouw) en op plek 30 (domme zet - tegen een Zeeuw - "komt uit de provincie", sinds jaar en dag hét argument bij de PvdA om iemand hoger op de lijst te zetten). Noorman werd 3x vrolijk weggestemd.

Harm Evert Waalkens (7e van onderen) kwam uit Groningen! Die moest dus wel hoger op de lijst kunnen komen. En anders Martijn van Dam wel. Die was namelijk pas echt jong (24). Mooi naks! Maar het was toch een Brabo!? Plek 31 dan? 32? …33? Ah toe?

Wandelgangen
In tegenstelling tot in de zaal gebeurde in de wandelgangen wel iets. Wim Kok kon het binnen waarschijnlijk niet meer aanzien. In de hal van het WTC goochelde hij 5 minuten met z'n mobieltje. Bril opzetten, minuutje staren, na een paar pogingen lukte het een taxi te bellen.

Kamerlid Adri Duyvestein verliet zonder handen wassen het toilet. Fatima Elatik (stadsdeelwethouder en prominent PvdA-lid met hoofddoek) wou voor Stemhok best een gepeperde uitspraak doen. Over Hirsi Ali. "Ze moet niet denken dat zij de norm is, ze heeft de vrouwen juist teruggeduwd in hun isolement."

Zaal
Snel terug de zaal in. Uit de boxen schalde 'A brand new day', een ouwe kraker uit The Wizard of Oz. De oudere jongeren onder u kunnen zich dat nummer misschien nog wel herinneren?

Ad Melkert keek vanaf de eerste rij toe. Hij zat een beetje gebogen, alsof hij thuis heel veel koffers had ingepakt en versjouwd. "Everybody look up - and feel the hope that we've been waiting on - everybody's glad because our silent fear and dread is gone... Can't you feel a brand-new day?"

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]