[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


'Democraten, vermenigvuldig u!'
Door Remco Asselbergs en Sanderijn Cels
Maandag 18 november

Wie verzint dat nou? Elf kandidaten voor een lijsttrekkerschap! Dan moet het óf om een stel hyperdemocraten gaan óf om een verdeelde partij in crisis. Die crisis geven ze natuurlijk zelf nooit toe. "Onze existentie staat niet op het spel," zegt Thom de Graaff stoer op het partijcongres zaterdag jl. Maar het moet wel even gezegd. Heeft De Graaff van iemand te vrezen?

Ondernemer (met dieren)
Van Ron - "Recht door Zee" - Hendriks bijvoorbeeld, een 'ondernemer (met dieren)' volgens de kandidatenlijst. "Als ik mijn beroep op zou schrijven, lezen de mensen niet verder," weet hij.

Onder zijn beleidsinteresses vallen 'landbouw, in het bijzonder dierenwelzijn'. "Dat gaat om al die dieren die mensen zomaar voor de verjaardag van hun kind kopen. Ze moeten eerst nadenken welke verantwoordelijkheid dat met zich meebrengt."

Hendriks blijkt zelf een hondenuitlaatservice te hebben. Dan vult hij toch zijn zakken dankzij die onverantwoordelijke eigenaren? "Maar als ze bij mij komen, maken ze wel een verantwoorde keuze," zegt Ron na even nadenken.

Taxichauffeur/manager
Dan is er Ton - "Respect" - Visser. Hij wil "mensen aan het denken zetten". Daarom vindt hij de functies die op de kandidatenlijst staan 'niet relevant'. Denkt zijn intellectuelenpartij met opvallend veel brilmonturen niet juist teveel na? Ja, maar het gaat uiteindelijk om concrete standputnen, zegt Ton.

Bij nader informeren blijkt hij 'taxichauffeur/manager/consultant' te zijn. Een concreet standpunt: de maximumsnelheid. "In het hele land, op de snelweg overdag mag iedereen 90 kilometer per uur. 's Avonds en 's nachts is het vrij. Dan komen er minder files." Zou De Graaff hiervan terug hebben?

Kist
Een andere opponent is Floor Kist. Dat hij aan de poten van de troon zaagt, kondigde hij al aan in het tv-programma Buitenhof. Kist wil "Thom vervangen". Want "hij blijft het over referenda spreken terwijl veiligheid, zorg en onderwijs nu belangrijk zijn."

Er moet vernieuwd worden, zegt Kist. Op Stemhoks suggestie om gewoon de eerste veertien namen van de lijst om te draaien, reageert hij enthousiast. "Daar ben ik helemaal voor." Wanneer wordt Thom dan vervangen? "Dat weet ik niet, maar Thom kan het zich niet veroorloven om nog eens te verliezen, dan moet hij aftreden."

Brilmontuurtjes
De uitslag van de competitie komt aan het eind van de dag. Ron Hendriks krijgt 6 stemmen. Ton Visser: 4. Floor Kist: 54. Thom de Graaff: 791. Het was dus gewoon toch een symptoom van hyperdemocratie.

De Graaff heeft het gered. En slaat meteen toe met een speech: hij wil meer zetels, zegt 'ie. Wil zelfs de grondwet wijzigen, wat maakt het uit. Zijn volgelingen juichen hem toe. Het wordt broeierig warm in de zaal.

"Laten we de straat op gaan," roept hij - een geniaal campagne-idee. "Ga naar de kiezers!". Gejuich alom. De Graaff sluit opgewonden af. "Democraten, gaat heen en vermenigvuldig u!" Het enthousiasme in de zaal wordt nu ongekend groot. Brilmontuurtjes beslaan van opwinding. Oei oei!

Dat belooft weinig goeds. Eerst agressie op straat en nu lopen er ook nog geile democraten rond. Uitkijken geblazen dus! Klachten over belaging: Th.dGraaf@tk.parlement.nl

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]