[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


No guts, no glory, but Utregs Glorie!
Door Thomas Klompmaker
Vrijdag 15 november

Na de deadline van de kiesraad had Nederland opeens tien veelbelovende, maar mysterieuze, nieuwe politieke partijen. Wie zijn ze, en wat willen ze?

Bij de gemeenschapspartij en de Vrouw-Man interactiepartij is dat duidelijk, die willen maar één ding, en Nieuwe Toekomst Partij zal wel een nieuwe toekomst willen. Maar Utregs Glorie?

Slasaus
Stemhok dacht meteen aan slasaus. Het Utrechts Nieuwsblad sprak van een grap ter promotie van het Smartlappenfestival. Een locale partij? Een stel FC Utrecht-hooligans? De enige echte erfgenaam? Met een persconferentie op 14 november in de Haagse Nieuwspoort verbreekt Utregs Glorie de stilte.

Interim-voorzitter Jochem Geerdink heet de zaal, gevuld met locale journalisten en veel familie, van harte welkom en komt direct met een voorspelling: "Als u bent gekomen om ons fouten te zien maken, dan kunnen wij u nu alvast verklappen dat dit ongetwijfeld een keer zal gebeuren." Dankbaar geknik alom.

Nederlandse lied
Dan volgen de misverstanden. Utregs Glorie is geen grap en heeft niets tegen het Nederlandse lied, maar met het smartlappenfestival heeft zij niets van doen. En ja, ze zijn supporter van FC Utrecht, interim-penningmeester en secretaris Linda Janssen werkt zelfs voor de supportersvereniging, maar "elke suggestie of insinuatie dat de Stichting FC Utrecht betrokken is bij Utregs Glorie is volledig uit de lucht gegrepen!"

Woordvoerder Joris Daalhuisen legt uit: "Er zijn toch ook politieke partijen van mensen die elkaar kennen van de kerk?" Linda Janssen: "Als we van de kaartclub geweest waren, had niemand er wat van gezegd."

Azijnzeiken
Maar wat is het dan wel? Utregs Glorie staat niet voor de belangen van Utrecht alleen. Met Utregs Glorie wordt gedoeld op de mentaliteit van de Utrechter. Dat is er één van "azijnzeiken". Kritisch zijn en problemen benoemen.

Het volk wordt door de Tweede Kamer gepiepeld en het volk is dat zat. Heel Nederland profiteert als het Utregse azijngezeik de politiek heeft wakkergesgud. En dat is nog niet alles, het einddoel is het Europarlement: "No guts, no glory, but Utregs Glorie!"

Schoolzwemmen
Het volk is het dus zat. Duikt Utregs Glorie dan mee in het diepe gat van Pim? Nee, helemaal niet! Utregs Glorie is de eerste politieke partij die het gewone volk niet hoort klagen over criminaliteit en buitenlanders.

Het volk van Utregs Glorie eist het recht op schoolzwemmen, is furieus omdat er geen districtenstelsel is, is woedend als er hoger wordt gebouwd dan de Domtoren en begrijpt niets van de afschaffing van het perronkaartje. Azijn? Deze zeik is zoet en sprankelend!

Het streven is minimaal één zetel in januari, en dat gaat zeker lukken! Er zijn al afdelingen in Gouda, Rotterdam, Den Haag en zelfs Amsterdam! En binnenkort: Utreg - New York - Parijs - London - Tokyo!

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]