[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Gedonder in de ChristenUnie
Door Jim van Dorp
Donderdag 7 november
Het had zo mooi kunnen zijn voor de ChristenUnie. Eindelijk hadden zij die in de Heere zijn en het Woord verkondigen in alle uithoeken van Zijn Aardse Koninkrijk elkaar gevonden.

Niet langer zou het voetvolk van de Gever alle Leven verdeeld in zijn in twee kampen, voortaan zouden zij als Unie een vuist maken om de samenleving te behoeden voor de Boze en een Christelijk alternatief bieden voor de oprukkende krachten der goddeloosheid in de vaderlandse politiek. Verstandshuwelijk
Na een langdurige, kuise verloving traden RPF en GPV in de aanloop tot de verkiezingen van 15 mei 2002 eindelijk met elkaar in het huwelijk. Een huwelijk dat zowel uit liefde voortkwam, namelijk de liefde voor de Heere, maar dat evenzeer ook een verstandshuwelijk was.

Immers, volgens alle opiniepeilingen zou de nieuwe combinatie onder de naam ChristenUnie veel meer zetels halen dan de beide oude partijen ooit gezamenlijk bij elkaar zouden krijgen.

Zeven à acht zetels leken lange tijd in het verschiet te liggen voor de CU. Sommige mannenbroeders baden dat er - met Gods wil - misschien wel eens een kabinet CDA/PvdA/CU zou kunnen komen.

Daarenboven
Het liep allemaal anders. Lijsttrekker Kars Veling bleek over het charisma van een potje jam te beschikken en op 15 mei verloor de ChristenUnie een zetel ten opzichte van het resultaat van RPF en GPV in 1998. Bovendien was het GPV met drie tegen één sterk in de minderheid in de nieuwe fractie.

Half juli moest Veling (de enige GPV'er) daarenboven wegens overspannenheid op non-actief worden gesteld. Toen het partijbestuur vervolgens Veling van de lijst voor de komende verkiezingen haalde en GPV'er Eimert van Middelkoop passeerde voor het lijsttrekkerschap ten bate van RPF'er André Rouvoet barstte de bom. In het Reformatorisch Dagblad beschuldigden GPV'ers de RPF'ers in het bestuur openlijk van onchristelijk gedrag.

Ik-sla-je-op-je-bek
Komende zaterdag houdt de ChristenUnie haar verkiezingscongres in Ede. GPV'ers hebben al aangekondigd dat zij het bestuur eens flink de mantel uit zullen gaan vegen. Of de ruzies binnen de ChristenUnie net zo'n ordinair klootzak-ik-sla-je-op-je-bek gehalte hebben als de ruzies binnen de LPF valt te betwijfelen, maar de Bijbelteksten zullen ze ongetwijfeld om de oren vliegen. Komt dat zien.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]