[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Bos en Nawijn grote winnaars Stemhok Awards
Door redactie Stemhok
Donderdag 23 januari 2003

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos en demissionair LPF-minister Hilbrand Nawijn zijn de grote winnaars bij de eerste uitreiking van de Stemhok Awards. Beide politici mochten met twee Awards naar huis.

Nawijn verzilverde zijn nominaties in de categorieën Meest overbodige politieke boek en Meest ruggengraatloze politicus. In die laatste categorie was hij drie keer genomineerd. Bos won in de categorieën Mafste politieke uitspraak ('Er zijn afdelingen van Ikea waar een bommetje niet zou misstaan!') en Politicus die Nederland het meest naar zijn hand zet.

Twee van Bos' tegenstrevers in deze campagne gingen eveneens met lege handen naar huis. VVD'er Gerrit Zalm won in de categorie Meest onbezonnen campagneactie door zichzelf uit te roepen tot kandidaat-premier en Jan Peter Balkenende won in de categorie Minst charismatische politicus.

De resterende vier Stemhok Awards gingen naar minder bekende politici. GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema sleepte de Award in de wacht in de categorie Meest verstokte roker; LPF'er Mat Herben had door zijn blote pens te tonen op nieuwjaarsdag relatief weinig concurrentie in de categorie Opvallendst geklede politicus; DeConservatieven.nl wonnen in de categorie Meest kansloze splinterpartij.

De poedelprijs, de Stemhok Award voor het meest enthousiaste vertrek uit de politiek, is gewonnen door oud-PvdA-Kamerlid Peter Rehwinkel. Hij zou op de kandidatenlijst tussen de onverkiesbare plekken 30 en 35 worden weggemoffeld, vond dat een schande, durfde met droge ogen te beweren dat hij werd gediscrimineerd vanwege zijn homoseksualiteit en stapte op.


Alle winnaars en genomineerden op een rij:

Stemhoks De Slegte Award voor meest overbodige politieke boek
· De strijd om de macht van oud-PvdA-campagneleider Jacques Monasch die - heus waar - beweerde dat hij niks kon veranderen aan de totaal mislukte PvdA-campagne met Ad Melkert.
· De visie van Nawijn door Hilbrand Nawijn en Bart Bakker (bekend van Bart Bakker Communications). Was al achterhaald op het moment van verschijnen.
· Blinde ambitie van Eduard Bomhoff. Blinde wraakexercitie tegen collega-ministers, waarmee één doel werd bereikt: de auteur zal nooit meer een rol spelen in de politiek.

Winnaar:
De visie van Nawijn door Hilbrand Nawijn en Bart Bakker (bekend van Bart Bakker Communications).


Stemhoks Pincet Award™ voor meest kansloze splinterpartij
· Conservatieven.nl: verbond van manische Winny en kaalgeschoren buikspreker uit Rotterdamse gemeenteraad.
· D66: commentaar overbodig.
· Lijst 16: partij van hete-kooltjesspecialist annex snackbarmagnaat uit Arnhem.
· Leefbaar Nederland: beweging van maagdelijke, 22-jarige oud-campingmedewerkster die per abuis tot lijsttrekker werd uitgeroepen.

Winnaar:
Conservatieven.nl


Stemhoks Professor Van der Ploeg Award™ voor het meest enthousiaste vertrek uit de politiek
· PvdA-Kamerlid Peter Rehwinkel: zou op de kandidatenlijst tussen de onverkiesbare plekken 30 en 35 worden weggemoffeld. Vond dat een schande, durfde met droge ogen te beweren dat hij werd gediscrimineerd vanwege zijn homoseksualiteit en stapte op. In de peilingen heeft de PvdA inmiddels meer dan 35 zetels.
· Hilbrand Nawijn: had grootse visie op de samenleving, was benoemd tot lijsttrekker, kreeg koudwatervrees, wilde vervolgens naar plek 2, maar belandde uiteindelijk op plek 32.
· Fred Teeven: overspeelde bewust zijn hand, wilde niet op één lijst staan met 'die clown' Ratelband, maar hoopt heimelijk minister van Justitie te worden in het kabinet-Van de Linde-I.

Winnaar:
PvdA-Kamerlid Peter Rehwinkel.


Stemhoks Narcis Award™ voor opvallendst geklede politicus
· Mat Herben: schroomde niet zijn pens te tonen tijdens de nieuwjaarsduik in Scheveningen. Vergat niettemin zijn schoenen uit te trekken. Erica Terpstra veinsde bij die gelegenheid wijselijk een blessure.
· Jan Peter Balkenende: ging in boswachterskledij, compleet met lieslaarzen, de natuur te lijf.
· Gerrit Zalm: pronkte bij derde lijsttrekkersdebat met vuurrode stropdas, nadat linkse heren dat hadden laten afweten.
· Wouter Bos: verruilde strakke maatpakken om electorale redenen voor zeemanstruien.

Winnaar:
Mat Herben.


Stemhoks Weekdier Award™ voor meest ruggengraatloze politicus
· Hilbrand Nawijn: wilde criminele Marokkanen met Nederlandse paspoorten het land uitzetten, maar slikte na kritiek dit plan weer in.
· Hilbrand Nawijn wilde voor Volkert van der Graaf de doodstraf herinvoeren, maar slikte na kritiek dit plan weer in.
· Hilbrand Nawijn noemde de Tweede Kamer één groot ritueel, maar slikte deze opmerking na kritiek weer in.

Winnaar:
Hilbrand Nawijn en zijn Marokkanen.


Stemhoks Asbak Award™ voor de meest verstokte roker
· Gerrit Zalm (Barclay): was met roken gestopt, werd daar chagrijnig van en is op aandrang van campagneteam weer begonnen. Zal bij formatie weer stoppen, omdat chagrijn dan naar eigen zeggen wél van pas komt.
· Jan Marijnissen (Marlboro en shag): beloofde zijn dochter te stoppen op 1 januari, maar heeft die belofte alweer gebroken. Bietst zelfs bij Frits Wester om peuken.
· Femke Halsema (Gauloises): ontstak tijdens pauze van Radio 1-debat in woede nadat cameraman haar had gefilmd met sigaret in de hand.

Winnaar:
Femke Halsema en haar Gauloises.


Stemhoks Gouden Quote Award™ voor mafste politieke uitspraak
· 'Er zijn afdelingen van Ikea waar een bommetje niet zou misstaan!' PvdA-lijsttrekker Wouter Bos kan sommige vormen van terrorisme best begrijpen (Dit was het nieuws, 7 december 2002).
· 'Maria met 'n kind aan de borst is volslagen natuurlijk. Maria met een dood konijn absoluut niet. En ik ben Maria-vereerder!' CDA-kamerlid Annie Schreijer-Pierik wil censuur voor de nieuwe campagne van de Dierenbescherming (de Volkskrant, 12 december 2002).
· 'Ik hou er niet van om met een natte pruillip op een berenvel te gaan liggen.' Haitske van de Linde wil veel doen om meer zetels te krijgen. Maar niet poseren in Playboy (De week van Willibrord, 15 december 2002).

Winnaar:
Wouter Bos en zijn bommetje.


Stemhoks Weg-van-het-Binnenhof Award™ voor meest onbezonnen campagneactie
· Mat Herben: toont op 1 januari ongegeneerd zijn blote pens in een poging lef te tonen.
· Jan Peter Balkenende: neemt plaats in het programma 'Voor je kiezen' van de Interkerkelijke Omroep Nederland, alwaar hij wordt vergeleken met een stukje zeep. Net zo glad en glibberig.
· Gerrit Zalm: roept zichzelf uit tot premierkandidaat.

Winnaar:
Gerrit Zalm.


Stemhoks Who's Not Award™ voor de politicus met minst charismatische politicus
· Hilbrand Nawijn: op één na populairste LPF-minister zette zichzelf vakkundig buitenspel.
· Thom de Graaf: behoeft geen toelichting.
· Jan Peter Balkenende: leek slapend rijk te worden, durfde in debatten geen ja of nee te zeggen, verspeelde daarmee aantrekkingskracht op zwevende kiezen.

Winnaar:
Jan Peter Balkenende: leek slapend rijk te worden, durfde in debatten geen ja of nee te zeggen, verspeelde daarmee aantrekkingskracht op zwevende kiezen.


Stemhoks Who's Hot Award™ voor de politicus die Nederland het meest naar zijn hand zet
· Wouter Bos: met twinkeling in de ogen stal hij de harten van menig zwevende kiezer. Piekte op het juiste moment.
· Jan Peter Balkenende: gaat ondanks alles toch weer met de hoofdprijs strijken, het premierschap.
· Jan Marijnissen: ooit in de hoek gezet als extreem links, maar door klare taal inmiddels veilig honk voor gefrustreerde LPF-stemmers.

Winnaar:
Wouter Bos.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]