[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Spot je splinter (deel 6)
Door Inge Klück en Niels van Zeben
Dinsdag 21 januari 2003

Wie in het verkiezingsgeweld zijn favoriete partij nog niet heeft kunnen ontwaren, moet zich eens richten op de vele splinterpartijen die het licht hebben gezien. Waar sommige grote partijen zich niet meer storen aan idealistische details, zien tal van nieuwe politieke initiatieven daarin juist hun bestaansrecht.

Maar liefst 28 fanatici schreven zich in bij de Kiesraad. Velen trokken zich net zo snel weer terug, maar staan nog altijd pal voor een hoger levensdoel. Over geraniums, ruzie in de tent en de integratie van ouderen.

Ouderenunie
Denk je een gesprekje aan te knopen over het reilen en zeilen van de Ouderenunie, heb je het binnen twee tellen over alle drie de ouderenpartijen die Nederland rijk is. De ouderenpartijen zijn, voor het geval u dat nog niet wist, sinds de vorige verkiezingen in gevecht met de Nederlandse staat.

Belazerd
Het vaderland heeft de senioren - en alle andere splinters - bij de vorige verkiezingen namelijk geld "ontstolen" dat zij "voor niets" gestoken hebben in posters en spotjes voor de laatste campagneweek. Al die campagne-activiteiten zijn zoals bekend stilgelegd na het dramatisch verscheiden van Fortuyn.

Maar de grote partijen zijn volgens de ouderenpartijen na de moord gewoon doorgegaan met hun reclame, alleen dan "in een ander jasje gestoken". Een poging om met alle kleine partijen gezamenlijk dit geld terug te eisen kwam niet van de grond dus zetten de ouderenpartijen nu eenzaam hun strijd voort "tot aan het Europese Hof"! Om die reden zijn ze bij deze verkiezingen niet te vinden op de kieslijst.

Altijd goed-garantie
Roy van Huet, momenteel zaakwaarnemer van de Ouderenunie "omdat er niemand anders is die het doet", vindt dat er een artikel moet worden opgenomen in de Kieswet waarin staat dat partijen hun campagnegeld terugkrijgen als de campagne "door buitengewone omstandigheden wordt stilgelegd" (bijvoorbeeld wanneer een stemmentrekker wordt omgelegd). Een soort niet goed, geld terug, dus. Uiteraard zou dit artikel moeten gelden met terugwerkende kracht.

Fuseren, fuseren!
De geschiedenis van de ouderenpartijen is rijkelijk gevuld met fusies en toch weer geen fusies. En er staat ons nog meer te wachten. De Ouderenunie en de Vrije Indische Partij zijn vorig jaar samengegaan en de derde ouderenpartij heet tegenwoordig Verenigde Senioren Partij. In de toekomst moet er één Verenigde Senioren Partij komen en, als het aan Van Huet ligt, zelfs één Europese partij voor vijftigplussers. Hij heeft namelijk een kiezerspotentieel van 4,3 miljoen Nederlandse en 100 miljoen Europese ouderen achter zich. De Ouderenunie zet hoog in: voor minder dan 10 zetels bij de volgende Kamerverkiezingen wil Van Huet het eigenlijk niet doen.

Aanpassen aan jongere generaties
Maar wat gaan ze doen met die tien zetels? Allereerst moet er meer geld en aandacht komen voor de verzorgingstehuizen. "Twee mensen op één cel mag niet, maar over drie mensen op een kamer in een verzorgingshuis hoor je niemand." En er moet iets gedaan worden aan de eenzaamheid onder ouderen, aan de "iedereen leeft voor zichzelf en de rest moet het maar uitzoeken mentaliteit".

Er moet meer werk komen voor ouderen. Het belangrijkste is dat ouderen actief blijven en zich aanpassen aan de jongere generaties. "Eigenlijk moeten ouderen meer samenwerken met de jongeren, maar vaak willen de ouderen dat niet." Da's nog eens een progressief geluid.

U wilt meer weten over andere splinterpartijen?
Klik hier voor [de Bonapartisten], voor [Nederland United], voor [de Nieuwe Toekomst Partij & Beweging Vooruit], voor [de Partij voor de Dieren] en voor [Fris 2000 & de Vrouw-Man Interactie Partij].

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]