[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Spot je splinter (deel 5)
Door Rein Dekkers en Niels van Zeben
Maandag 20januari 2003

Wie in het verkiezingsgeweld zijn favoriete partij nog niet heeft kunnen ontwaren, moet zich eens richten op de vele splinterpartijen die het licht hebben gezien. Waar sommige grote partijen zich niet meer storen aan idealistische details, zien tal van nieuwe politieke initiatieven daarin juist hun bestaansrecht. Over de Franse Revolutie, de Corsicaanse keizer Napoleon en het internationale Bonapartisme …

Aux armes, citoyens
In een periode waarin menig politicus terug verlangt naar de spruitjeslucht uit de jaren vijftig, grijpt de Bonapartistische Partij Nederland (BPN) terug op een nog stoffiger tijdperk. Ook hun melancholiek gaat een stapje verder: een ouderwetse revolutie moet er komen!

Bert de Jong, drijvende kracht achter deze beweging: "De BPN wil een einde maken aan de parlementaire chaos, want die politici doen toch maar rare dingen. In de plaats van de Tweede Kamer willen we een conventie van vijfhonderd leden die om de vier jaar via getrapte verkiezingen wordt gekozen. Deze leden zitten niet namens een partij in de conventie, maar gewoon namens zichzelf."

"De politieke partijen willen we opheffen. De monarchie willen wij afschaffen. Aan het hoofd van ons land willen wij een staatschef zien, die drie consuls aanwijst. Bij deze drie consuls ligt de uitvoerende macht. In onze ogen is het principe van de conventie een uitstekend principe, want het heeft zijn waarde tijdens Franse Revolutie al bewezen."

Guillotine
De Franse Revolutie?! " Wil de BPN guillotine opnieuw invoeren? Terreur? Chaos?", lekkerbekt Stemhok. "Nee, natuurlijk niet! Toen Napoleon Bonaparte in 1799 aan de macht kwam, maakte hij trouwens juist een einde aan de chaos en de moordpartijen, terwijl hij de verworvenheden van de Franse Revolutie wist te bewaren."

Wie van de huidige politici is volgens de BNP geschikt om in de voetsporen van Napoleon te treden? "Ik zou zo snel geen goede consul weten. Misschien de voorzitter van Feijenoord, Jorien van den Herik. Jammer genoeg hebben twee geschikte kandidaten onze partij verlaten vanwege de bedreigingen rond de verkiezingen vorig jaar en dood van Pim Fortuyn. En het ontbreekt ons helaas ook aan het geld om mee te doen aan de verkiezingen." Maar een échte revolutionair laat zich natuurlijk niet stoppen door een gebrek aan middelen.

Bonapartisme
"Het Bonapartisme heeft een imago van legers, van stofwolken, maar wij geloven in democratische veranderingen. Het is een nationale en internationale ideologie zoals het christendom of de islam."En denkt u niet dat de BPN zomaar een partijtje is, nee, de BPN is internationaal! "We hebben in Nederland 73 leden. In het buitenland zijn er veel meer sympathisanten. We zijn lid van de Bonapartistische Unie en hebben zusterpartijen in Frankrijk, België, Rusland, Oostenrijk, Spanje en Portugal. En we hebben enkele zeer prominente leden, zoals een minister uit het kabinet Chirac, Philippe Séguin, en de zoon van de laatste Sjah van Perzië." Een heuse koninklijke hoogheid? Dat werpt een heel ander licht op de leus "Alles voor het volk en alles door het volk".

Mijnen
Onlangs is de laatste Franstalige wet, de "Loi concernant les Mines, les Minières et les Carrières" (1810) door een Nederlandstalige wet vervangen. Tranen in de ogen? "Ach, dat vinden wij natuurlijk erg jammer." De Bonapartisten hebben dus nog heel wat terug te veroveren.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]