[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Spot je splinter (deel 4)
Door Niels van Zeben en Inge Klück
Donderdag 16 januari 2003

Wie in het verkiezingsgeweld zijn favoriete partij nog niet heeft kunnen ontwaren, moet zich eens richten op de vele splinterpartijen die het licht hebben gezien. Waar sommige grote partijen zich niet meer storen aan idealistische details, zien tal van nieuwe politieke initiatieven daarin juist hun bestaansrecht.

Maar liefst 28 fanatici schreven zich in bij de Kiesraad. Velen trokken zich net zo snel weer terug, maar staan nog altijd pal voor een hoger levensdoel. Over veelbelovende initiatieven, zero tolerance, en een krachtig milieubeleid.

Onvrede
Nederland United (NU) vindt haar oorsprong in Rotterdam, lijkt qua program een afsplitsing van de LPF, maar is opgericht toen Pim met rasse schreden afstevende op een grote overwinning. De partij is volgens voorzitter R. de Roode gestart uit onvrede met de "armoedeval en de verloedering in de wijken" en denkt bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen in 2007 écht van de partij te zijn.

Ambitie
"Politiek is niet iets dat je er even naast je gewone werk bijdoet", en het is moeilijk goede kandidaten te vinden. Tot nu toe verenigt NU daardoor slechts twee mensen. Om de LPF in 2007 voorbij te kunnen streven, zullen zij cursussen volgen en gaan de twee leden vooral in gesprek met lokale en landelijke politici. En er moet natuurlijk een website komen waar mensen hun ideeën en oplossingen kwijt kunnen. "Oplossingen kun je zelf niet creëren en de beste stuurlui staan altijd aan wal."

Normen met baarden
Er moet ook iets gebeuren met de Nederlandse Normen en Waarden. Die moeten weer naar een normaal peil. Terug naar het touwtje uit de brievenbus en de fiets zonder slot. "Tegenwoordig is niemand meer bang voor een politieagent; er is te weinig respect," aldus de voorzitter.

Ondanks zijn zorgen over het ontbreken van de Sterke Arm is De Roode een opgelucht man. Hij is blij dat eindelijk gezegd mag worden dat Nederland vol is. De lijn van Nawijn moet worden doorgetrokken: het gedogen moet stoppen en de grenzen moeten dicht. Daar moet iedereen zich aan houden en het zal gecontroleerd worden ook.

De natuur in
Onder regie van NU zal Nederland niet dichtgroeien, want ook in de toekomst moet er ook nog plaats zijn voor ruimte en groen. De kinderen van De Roode moeten later in het bos kunnen wandelen met hun kinderen. Ontstaansreden van de partij was namelijk het werken aan een mooiere toekomst voor het nageslacht. De voorlopige slogan: "NU is de tijd gekomen voor nu en later, voor nu en in de toekomst".

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]