[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Spot je splinter (deel 3)
Door Niels van Zeben
Woensdag 15 januari 2003

Wie in het verkiezingsgeweld zijn favoriete partij nog niet heeft kunnen ontwaren, moet zich eens richten op de vele splinterpartijen die het licht hebben gezien. Over een nieuwe toekomst zonder mobiliteits-problemen…

Lijstverbinding
Waarom sommige partijen eenzaam strijden voor die ene Kamerzetel en niet eens een lijstverbinding met elkaar durven aangaan, is Stemhok een raadsel. Zeg nou zelf: hoeveel licht zit er tussen een Nieuwe Toekomst Partij (NTT) en een Beweging Vooruit (BV)? Niet veel toch: progressie wat de klok slaat!

Wat deze partijtjes bindt, is het ontbreken van een krachtig motto. "Obstakels als uitdaging", van BV klinkt nietszeggend. En de NTT heeft zelfs helemaal geen slagzin. "Er wordt over nagedacht of er een moet komen of niet. Wat mij betreft komt dan het woord 'respect' erin voor. Als dat er is, worden er geen tasjes meer geroofd, niet meer gestolen en elkaar niet meer op het hoofd getimmerd", aldus oprichter Theo Jansen van de NTT. Zo simpel zit de wereld dus in elkaar.

Grootse visie
Beweging Vooruit denkt eigenlijk nog na over haar bestaansrecht: "We hebben onze speerpunten nog niet helemaal kunnen uitwerken, omdat door de val van het kabinet onze oprichting drie jaar is vervroegd", zegt voorzitter Ronald Boekhoorn. Een profiel heeft de partij gelukkig al wel, en een grootse visie ook: "We zijn een progressieve middenpartij. De gulden middenweg geldt ook in de politiek. Als je het ene deel van Nederland voortrekt, zal een ander deel een groeistop krijgen."

Nog een overeenkomst
Een tweede overeenkomst dringt zich aan ons op. Welbeschouwd is "beweging vooruit" namelijk het centrale thema van de NTT. Volgens Theo Jansen concentreert zij zich namelijk op "mobiliteit de ruimste zin van het woord. Dus ook geestelijk mobiel zijn, niet alleen OV, fiets en auto. Het gaat ook om het wisselen van gedachten en je inleven in andermans problematieken." Als dát geen vooruitgang is…

Ongewisse toekomst
Hoezo trouwens een nieuwe toekomst bij de NTT? Hoe snel kan iets dat nog niet is gebeurd, verouderen? Wel, de plannen zagen er aanvankelijk anders uit. Deze partij is namelijk een afsplitsing van Nederland Mobiel. Een splinter van een splinter dus. Volgt u het nog?

Dat de toekomst snel kan veranderen, weten ze ook bij BV. Daar heeft de financierder, een rechts familielid van voorzitter Boekhoorn, zich teruggetrokken. Overgelopen naar de VVD. Daar kunnen meer partijen over meepraten. Deze verkiezingen dus nog even geen beweging vooruit. Ook de NTT houdt het voorlopig nog even bescheiden. Die opereert alleen op lokaal niveau.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]