[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Geen fractie maar actie
Door Sanderijn Cels
Dinsdag 14 januari 2003

Wat deed Stemhok in een doopsgezinde kerk in Amsterdam op maandagavond? Zo snel mogelijk wegwezen - de redactie was de verkeerde stroom zwart geklede en serieus blikkende jongeren achterna geschuifeld.

Odeon, in het naburig pand - daar was het te doen: een jongerenverkiezingsdebat tussen de jongste (kandidaat)Kamerleden. Deelnemers zijn Rosita van Gijswijk (SP), Mirjam Sterk (CDA), Eske van Egerschot (VVD), Arno Bonte (GroenLinks), Frank Heemskerk (PvdA) en Boris van der Ham (D66).

Moonen
Welk jong Kamerlid geeft blijk van een fris gemoed? Dat is toch wel Rosita (SP). Geen fractie maar actie, is haar devies. Ze gaat maar drie dagen in Den Haag zitten "anders gaat ze dood in die kaasstolp". Welke organisatie nodigt ze uit om op het balkon in de Tweede Kamer actie te voeren? vraagt Stemhok haar. "Comité Echte Fans, voetbalsupporters die mogen komen protesteren zodat voetbal weer toegankelijk wordt voor echte fans." Hoe dan? "Zingen, dat houdt het beschaafd." Maar haar medewerker antwoordt: "Nou, ik heb toch wel iets met moonen…"

Geen geld
Natuurlijk gaat de discussie níet over geld. Dat hebben jongeren immers niet dus gaan ze er ook niet over praten. Het gaat over onderwerpen die je bij hen kan verwachten: milieu (lees: groene grenzen, hagedisjes); ontwikkelingssamenwerking (inzicht: vanwege dat verplichte Samsam-abonnement vroeger - het werpt z'n vruchten af); onderwijs (lees: wij hebben hier recht op en over een verplicht aantal studiepunten gaan we het niet hebben).

Ouwe lul
Stemhok gooit het in de pauze over een andere boeg. Welke ouwe lul moet zich echt niet met de campagne bemoeien? Arno (GL): "Wij als GroenLinks kennen geen ouwe lullen. En daar ben ik niet rouwig om. Het CDA doet het goed - ze houden De Hoop Scheffer buiten de campagne. Elke keer als hij op tv is, verliest die partij een zetel." Wat een groot strategisch inzicht heeft die jongen!

Eske (VVD): "Jan Pronk. Dat zou goed zijn voor ons, maar slecht voor Nederland. Die moet het niet hebben van zijn koppie." Daar vilein aan toevoegend: "En Wouter Bos wel". Aha, daar was het om te doen.

Actie
De PvdA komt na de pauze keihard uit de hoek. Rosita (SP): "Als de Ikea onder erbarmelijke omstandigheden kinderen laat produceren, dan kan je als overheid zeggen, dan…" Frank (PvdA) vult aan: "… dan plaats ik een bom!" Rosita kijkt zuur en bromt: "Het zijn jouw woorden." Hé? Is de SP dan plots niet meer van de actie? Ze komt later echter sterk terug. "De PvdA is niet realistisch! Je moet de wereldeconomie fun-da-men-teel veranderen!" Gelukkig maar, ook de jonge SP'ers zijn nog wel van de revolutie en zo.

Coming out
Blijven de jongeren verder wel bij hun leest? In het debat heeft Arno (GL) een coming out. "Wat dat betreft ben ik liberaler dan ik dacht. Ik vind ook: een student moet meer gaan betalen naarmate 'ie meer gaat verdienen." En Frank (PvdA) laat zich ontglippen: "Iedereen heeft het maar over Balkenende I, alsof er een II komt! Misschien wordt het wel het kabinet Zalm." Oeps! "Uh Bos, uh Halsema." De premiervraag speelt de PvdA duidelijk parten.

Maar dat zijn dan ook meteen de allerergste afzwaaiers van de avond. De rest van de tijd gaat het over de ecologische hoogconjunctuur, slim stapelen, percentages BNP, investeren in randapparatuur, contactbouwen, transparantie in de voedselketen en - last but not least - "een stukje verantwoordelijkheid" (een CDA-misser deze maal). Want je bent jong en je wilt wat. En wel op het pluche.

 

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]