[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Leiden in last
Door Marjolein van Goethem en Niels van Zeben
Maandag 13 januari 2003

Het allerleukste lijsttrekkersdebat tot nu toe? Café Einstein in Leiden - daar kruisten Winny de Jong van de Conservatieven.nl, Johan Vlemmix van de Partij van de Toekomst (PvdT), advocaat-lijsttrekker mr. drs. R. Dhalganjansing van de Vooruitstrevende Integratie Partij (VIP) en Alejandro de Mello van de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) de degens.

Kijven
Soms viel 't mee. Zo ging Winny de Jong niet kijvend met haar handtasje slaan en Johan Vlemmix is niet gaan zingen. Maar sommige zaken waren helaas precies zoals we vreesden. Zo bleek advocaat-lijsttrekker mr. drs. R. Dhalganjansing, ook bekend als advocaat van Tara Singh Varma, ook nu weer niet zonder een statussymbool te kunnen.

Vielen ooit tijdens een interview de twee heel grote auto's op de achtergrond wel erg op, deze keer kon hij zijn handen niet afhouden van zijn ongetwijfeld zeer hippe, mobiele telefoon. Als om zijn tirade tegen de zelfcoöptatie binnen de rechterlijke macht bij te willen zetten, was hij voortdurend met dit nieuwverworven stuk blik aan het jongleren.

Revolutie!
Wat ook niet meeviel, waren de opruiende kreten van aanvoerder De Mello van de NCPN. Zoals te vrezen viel, riep hij inderdaad enige malen op tot de revolutie en nam hij de woorden "kapitalisme", "arbeidersklasse" en "solidariteit" in de mond. Ook pleitte hij nog voor afschaffing van het verderfelijke SBS6. Dat kwam hem natuurlijk op een bestraffing van Winny te staan: "Censuur! Ja, dat past wel bij communisten."

Cijfers en allochtonen
Bij splinterpartijtjes draait het vooral om hun frisse blik op de wereld. En die bestond uit twee kwesties: cijfertjes en allochtonen. Voor Winny waren beiden onbetrouwbaar. Achter het Centraal Plan Bureau vermoedde zij een marxistisch complot: "Een Plán Bureau, daar houden communisten wel van!"

Verder zijn criminaliteitscijfers niet te vertrouwen want niet iedereen doet aangifte riep de één; cijfers over allochtonen zijn niet te vertrouwen want allochtonen zijn moeilijk benaderbaar, voegde een ander toe. En omdat volgens nummer zoveel alle allochtonen crimineel zijn…zijn de criminaliteitscijfers dus ook niet te vertrouwen. En zo draaiden de deelnemers zich vast in hun eigen self-fulfilling prophecy.

Ook over allochtonen waren de analyses lekker simpel: "probleem" (De Jong), "issue" (Dhalganjansing) of natuurlijk de "nieuwe arbeidersklasse" (De Mello). Volgens Winny zijn ook Friezen allochtoon, maar wel ingeburgerd, dus daar hebben we verder geen last van. En Dhalganjansing wilde meer ruimte voor immigranten door de veestapel in te krimpen. Daar kunnen die Friezen van Winny misschien weer bij helpen.

Afterparty
Leuker werd het ná het debat op donderdagavond. Winny deelde mee het boek van voormalig partijgenoot Bomhoff maar oppervlakkig te vinden. Een eigen boek was eigenlijk wel een goed idee! Ook Vlemmix gaat zijn belevenissen op schrift stellen. Aan bod komen de ontberingen tijdens zijn voetreis naar Rome en andere politieke inzichten.

Verder lijkt een lijstverbinding tussen de Conservatieven punkt nl en minister van Feest Vlemmix een kwestie van tijd. Het was Winny namelijk opgevallen dat Johan erg van het koningshuis hield. En dat komt mooi uit: zij ook! Toevallig mag ze deze week bij Bea op Nieuwjaarsreceptie. Of Stemhok nog een suggestie had voor een leuke conversatie met H.M.. Tegen zoveel enthousiasme konden wij natuurlijk niet op.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]