[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Koude hangijzers
Door Len Choullan en Berent Cloojma
Maandag 13 januari 2003
Kunsten '92, een prestigieuze lobbyorganisatie van de kunstsector, had haar eigen verkiezingsbijeenkomst georganiseerd onder de titel 'Hete Hangijzers'. Niet in een rokerig achterafzaaltje, maar in de parel van de hoge cultuur: de Amsterdamse Stadsschouwburg.

De aanwezigen
Aldaar zaten, zoals gebruikelijk, keurige blanke mensen bijeen. Ditmaal voor een discussie over het kunstbeleid met de fractiespecialisten van de politieke partijen. Alleen de LPF ontbrak, volgens de organisatie omdat de partij niemand in de gelederen heeft met verstand van zaken. Die hoon bleek ongepast, de andere partijen bleken nou ook niet bepaald connaisseurs te hebben afgevaardigd.

De inhoud
Na wat openingsceremonieel mochten de fractiespecialisten een half uur luisteren. Ergens rechts in de hoek stond een katheder waar drie verhalen werden afgestoken, die alles en niets tegelijk behandelden: kunst, cultuur, nieuwe media, oude media, subsidieverslaving, de chaos in het heelal in het algemeen en het verval van de Westerse beschaving in het bijzonder en dan met name het feit dat de kunst een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft om - in de vrijheid die de kunst zo kenmerkt - voor te gaan in het debat. Eventueel zelfs in het normen- en waardengekrakeel en of de multiculturele samenleving…..

De blunders
Wie had verwacht dat de culturele sector, gezien wat er allemaal in Nederland gaande is, wel een ter zake doende politiek spektakel zou kunnen organiseren, had het mis. Pieter Hillhorst presenteerde zelfs voor zijn doen ver onder de maat, de drie inleiders hadden beter drie heldere stellingen kunnen uitspreken, maar de fractiespecialisten vulden desondanks moeiteloos de gegunde tijd.

Het leukst waren dan ook de blunders. "Kunst is beschaving" oreerde Frank de Grave "en "beschaving… dat is wat landen onderscheidt van landen die niet beschaafd zijn." Waarmee hij leek te willen bewijzen dat hij en Bush op dezelfde golflengte zitten.

HaFaBra
CDA-er Wim van de Kamp ontkende zelfs niet eens dat hij niet wist waar hij het over had. Wel hield hij erg van muziek. HaFaBra. U kent dat wel uit CDA-kringen: Harmonie, Fanfare en Brass-orkesten. Van toeten en blazen dus. In de zaal wisselden blikken van verstandhouding elkaar.

Cadeautjes
Hoe geëngageerd de kunst in Nederland momenteel is bleek wel toen het onderwerp centen ter spraken kwam. Want als het gewoon over de pegels gaat, valt er goed te praten met de kunstwereld. En met politici ook trouwens.

Niemand wil de komende periode gaan bezuinigen op cultuur. D66 lapt €150 miljoen extra en GroenLinks en PvdA willen zelfs minstens €175 miljoen extra aan de kunsten spenderen. "Want ach" aldus SP'er Fenna Vergeer nonchalant, "er is zat geld om over de balk te gooien in Nederland."

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]