[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Non-verbaal geweld bij debat 2Vandaag
Door Inge Klück en Jim van Dorp
Donderdag 9 januari 2003

De Erasmus Universiteit had iets weg van een bunker. Ter ere van het 2Vandaag lijsttrekkersdebat werden de massaal toegestroomde journalisten door een metaaldetectortje geperst. Om daarna met zijn allen - als waren zij staatsgevaarlijke criminelen - door geüniformeerde gorilla's naar hun plaats te worden begeleid.

Toch was de beveiliging nu ook weer niet zó goed daar: Emile Ratelband werd in de Rotterdamse catacomben gesignaleerd. Blijkbaar werd hij tijdig opgemerkt want een optreden van zijn kant bleef de zaal bespaard.

Aanspraak vooraf
Voor aanvang van het debat staan Marijnissen en Halsema met de handen in de zakken ontspannen op het podium. Op zoek naar zijn plek vraagt Herben zich af of het spreekgestoelte met de naam Hilbrand Nawijn soms voor hem is bestemd. (Op de toegangskaart prijkt nog de naam Nawijn en op de persmap is in de gauwigheid een fotootje van Mat over de plofkop van Nawijn geplakt.)

Zalm heeft aanvankelijk de minste aanspraak en drentelt wat eenzaampjes rond, terwijl Herben hem de rug toekeert. Balkenende kuiert eens naar de overzijde en maakt - daarbij angstig gadegeslagen door Zalm - een praatje met de vertegenwoordigers van de linkse kerk.

Ondertussen wordt de zaal vergast op beelden van 'the making of' van het 2Vandaag-debat waarin ons onder meer een kijkje wordt gegund in de schminkkamer. Bij het verschijnen van het hoofd van Mat Herben, die zichtbaar geniet van zijn schminksessie, barst de zaal in lachen uit.

Choreografie
Het debat wordt niet altijd even kundig geleid door EO-krullenbol André Zwartbol en de ietwat schimmige Ferdinand Fransen. Het is onderverdeeld in drie blokken. In het eerste - en zo later bleek, meest spetterende - debatje, kruisen Bos en Balkenende de degens over de staat der Vaderlandse Economie.

Vervolgens betreden Herben en Marijnissen ieder hun 'stemstip' om te steggelen over de immigratie- en integratieproblematiek. Tenslotte gaan Zalm en Halsema in conclaaf over het Nederlandse veiligheidsbeleid: meer politie of meer sociaalwerkers?

Mompelconcours
Omdat de discussie voor de zaal soms verzandt in een mompelconcours, is de non-verbale communicatie vaak interessanter dan het eigenlijke debat. Zo blijkt Femke Halsema over een uitstekende choreografie te beschikken door telkens net niet uit haar stemstip te dansen.

Voor Bos en Balkenende is het maar goed dat blikken niet kunnen doden, anders zouden we bij het volgende debat twee lijsttrekkers minder hebben gehad. Ook Marijnissen komt er met geluk zonder kleerscheuren vanaf; het scheelt niet veel of het opgeheven vingertje van Mat kost hem een oog.

Zalm excelleert als vanouds in het tonen van een zuurballengezicht. Kampioen lichaamstaal is evenwel Mat Herben die dan weer als een brommende zeehond over het spreekgestoelte hangt, dan weer totaal de kluts kwijt naar Marijnissen staart of zichtbaar in paniek geraakt door Halsema's politiek correcte taalgebruik achteruit deinst. Tegen het einde van het debat is de arme LPF-voorman de draad totaal kwijt en tuurt schijnbaar gefascineerd naar het plafond.

Stropdas achteraf
De Erasmus Universiteit fêteerde de lijsttrekkers op een stropdas. Waarschijnlijk was alleen Herben blij met dit cadeau; hij liep na afloop apentrots met zijn dasje door de perskamer. Niet-dassendrager Marijnissen gaf de zijne daarentegen aan de eerste de beste voorbijganger.

Halsema stond wat beteuterd in de perskamer, bietste om een sigaret en liet zich moed inpraten door een verslaggever. Misschien was het omdat ook zij werd verblijd met een das? Voor de vrouwelijke lijsttrekkers onder ons valt volgens haar in elk geval "nog een hele wereld te winnen".

Stemhok vroeg Herben vervolgens naar zijn fysieke optreden. Hij gaf te kennen zich tijdens het debat zeer "relaxed" te hebben gevoeld. "Ik heb het afgelopen jaar vier LPF-congressen meegemaakt die zo rumoerig waren dat dit een makkie was."

Toen Stemhok Ruud Koole, de stand-in voor Bos (die direct na het debat moest vertrekken) aanschoot, fluisterde zijn personal-assistant vlug het woord 'satire' in het oor. (Onze roem snelt ons vooruit!)

Hij wist niet te vertellen of Wouter Bos ook een das had gekregen, maar gaf te kennen die niet op te zullen gaan eisen: "Wij van de PvdA gunnen dat van harte aan iemand die het minder heeft!" Die Ruud toch…

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]