[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


VVD borrelt zich warm
Door Rein Dekkers en Sanderijn Cels
Maandag 6 januari 2003

Even geen erwtensoep meer voor de VVD. Na de nieuwjaarsduik verkiest de partij het Nieuwe Luxor Theater van Rotterdam. Het is er propvol partijleden. Allemaal mooi opgedoft want hee, de campagne gaat beginnen en dat verdient een donker pak. Vele prominenten van de Volkspartij zijn uitgerukt. Stemhok spot een fiks aantal allochtonen: zes, exclusief de Hirsi Ali-bonus want die telt voor twee.

Amice
VVD-ers spreken elkaar vaak aan met de achternaam. En wat blijkt: ze roepen niet allemaal 'Amice' tegen elkaar! Een alledaags "Dag Geert"en een "Hee jongen" worden door Stemhok ook opgevangen. Hirsi Ali begroet met "Hoi" of met "Hoihoi", maar dat is natuurlijk geen betrouwbare bron omdat die nieuw is.

Decadentieverschijnsel
Frits Bolkestein is in stelling gebracht tegen die verfoeide gedoogcultuur. Streng roept hij: "Wij hebben verleerd op te treden", waarachtig een "decadentieverschijnsel". Hij oogst hiermee een stormachtig applaus - misschien omdat Bolkestein al jaren zegt wat hij denkt? Wat zou hij hebben gezegd als hij had gezien hoe buiten enkele pittig geprijsde automobielen achteloos op de stoep van het Luxortheater zijn geparkeerd?

Het Orakel
"De man die Diever op de kaart zette" en "de oprichter van de Gerrit Zalm fanclub" moet het zakie echt warm draaien. Vóór de speech van de lijsttrekker verschijnt Hans Wiegel ten tonele. En die doet wat men van hem verwacht: een eind in het wilde weg orakelen. Zo meldt hij: "Ik ben altijd progressief geweest". Vervolgens worden hem de volgende anekdotes ingegeven:

"De lijn van Thorbecke hebben we de hele geschiedenis vastgehouden..." "In 1988 zat mijn speech ook al vol wisecracks…" "De VVD is de enige partij die sinds '45 steeds verder is gegroeid…" "Toen ik in de dertig was, zat ik eens…" "Ik las de verkiezingsgids van 12 maart 1959 eens na…" "In 1850 is dat al een prachtig verwoord…" Tuurlijk, mijnheer Wiegel, u bent heel progressief.

Of de fanclub van Gerrit Zalm erg verguld is met Wiegel valt overigens nog maar te bezien. Verwijzend naar de Rotterdamse burgemeester Oud, die ook als 72-jarige nog volop actief was, kan Wiegel de verleiding niet weerstaan door te laten schemeren dat hij overloopt van de ambities. Zalm is dus gewaarschuwd. En wie wil er vijanden met zo'n vriend als Wiegel?

Volendam
Zalm komt in zijn speech aan met een tweede Zalm norm. Er moeten minder regels komen. Als horeca-ondernemer bijvoorbeeld ben je verplicht om een formulier in te vullen "van… 71 pagina's. Eén-en-zeventig pagina's?" Met vragen als: "Wordt de frituurpan veilig gebruikt?" (…) "Ik vraag me dan af: Wie verzint dit?"

Stemhok vraagt zich daarop af of Zalm ook verkiezingsbezoeken aan Volendam en Enschede in zijn [tourneeschema] heeft staan. En zoja, of hij het dan nog een keer durft te herhalen, dat van die pan. Zet 'm op daar, mijnheer Zalm!

Go West
Er wordt na afloop druk gezwaaid met borden met een foto van Zalm. Zijn trouwring wordt er extra op uitgelicht. Maar om het kroonjuweel der heteroseksualiteit in een breder perspectief te plaatsen, wordt er ook hard het nummer Go West van The Village People gedraaid, u weet wel, die knalhit uit de Homo Top 100.

Indy 500
Er zijn twee flipperkasten aangerukt: 'Theatre of Magic' en 'Indianapolis 500'. Tijdens de speeches flippert een harde kern VVD-jongeren rustig door. Ze spelen de kast vast warm - Zalm moet natuurlijk een nummertje frivool-zijn weggeven voor het NOS-journaal, want hij heeft te weinig gelachen bij het lijsttrekkersdebat van RTL. "Ach", verzucht een onschuldige omstander. "Weet u wat het eigenlijk met Zalm is? Hij heeft, net als Melkert trouwens, best vakkennis, maar hij kan zichzelf niet verkopen." New balls please!

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]