[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Spot je splinter (deel 1)
Door Niels van Zeben
Dinsdag 7 januari 2003

Heeft u in het verkiezingsgeweld uw favoriete partij nog niet kunnen ontwaren? Dan kunt u zich richten op de vele splinterpartijen die het licht hebben gezien. Sommige grote partijen storen zich niet meer aan idealistische details. Maar tal van nieuwe politieke initiatieven zien juist daarin hun bestaansrecht.

Maar liefst 28 fanatici schreven zich in bij de Kiesraad. Velen trokken zich net zo snel weer terug, maar staan nog altijd pal voor een hoger levensdoel. Over vrouwen, frisse mensen, en de grote stap voorwaarts.

Fris 2000
Neem Fris 2000: "Het alternatief", luidt de slogan. Helaas alleen actief in Leeuwarden bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar toch goed voor stevige standpunten. Zeg nu zelf: wie wil er niet dat zijn partij een "waakhondfunctie" vervult? Met Fris 2000 in de politiek was voormalig burgemeester Loeki van Maren zeker niet zo krachtig de gouden hand gedrukt, stelt lijsttrekker Kiki van den Berg. Het uitgavenpatroon van de gemeente Leeuwarden wordt door de partij dan ook als eerste op de schop genomen.

Over drie jaar doet Fris 2000 serieus mee aan de verkiezingen, voor een specifieke doelgroep: "We gaan ons op studenten richten, mijn kleinzoon is student. Die vindt dat leuk." Het doel is gesteld op in elk geval drie zetels. Deze prognose is gebaseerd op het resultaat bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarden. Toen haalde Fris 2000 al 579 stemmen!

Nu de landelijke doorbraak van de Frissen wellicht nog even op zich laat wachten, is Van den Berg van plan om in de tussentijd een boek te schrijven - in die traditie heeft hij inmiddels vele illustere voorgangers. En ook zijn boek zal veel stof doen opwaaien, want "als ik een boek over mijn leven schrijf, kunnen ze wat beleven! Ik heb hier twintig café's gehad. Als ik begin te praten, vertrekt zestig procent van de vrouwen!"

Vrouw-Man Interactie Partij
Dat laatste is goed nieuws voor André la Fontaine, lijsttrekker van de Vrouw-Man Interactie Partij (VMIP). Zijn partij ziet in het "vrouwelijk vernuft" en "de systematiek van het vrouwelijk denken" de oplossing voor veel van onze problemen en verwelkomt vrouwelijke stemmers dus met open armen. De VMIP onderkende al in een vroeg stadium dat alles draait om het herstel van normen en waarden. Helaas is dat idee nu door het CDA gekaapt.

Handelsmerk van de VMIP is het streven naar evenwicht en harmonie, oftewel: "Investeer in elkaar!". Die slogan wordt op de website van de partij uitgelegd als "het uitdragen en bevorderen van respectvol met elkaar omgaan in al zijn maatschappelijke geledingen en het tegengaan van onderdrukking in de ruimste zin van het woord".

De VMIP wil dit vooral realiseren door het toekennen van een soort 'sociale airmiles' aan burgers die bijvoorbeeld vrijwilligerswerk verrichten en daarvoor niet gelijk iets terugzien. Deze 'waarderingspunten' moeten later kunnen worden verzilverd.

Ook de VMIP zal haar idealen bij de verkiezingen nog niet in zetels kunnen omzetten. De partij heeft zich teruggetrokken en richt zich nu op het organiseren van een kwalitatief goede en eensgezinde partij. En, u raadt het al - ook La Fontaine heeft stof voor een boek op de plank liggen. Al vanaf 1978!

Maar ook het schrijven van een boek is een idee dat door de andere partijen is overgenomen. Zijn onderwerp liegt er in ieder geval niet om: het gaat over "de zin van het leven" en het universalisme in het bijzonder. De bedoeling is dat het stukje bij beetje wordt uitgebracht. En dat is misschien maar goed ook…

Wordt vervolgd.

 

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]