[STEMHOK] vers geperst en fruitig [NIEUWS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


McDonald's en Dash sponsoren geslaagd lijsttrekkersdebat
Door Michiel Hulshof
Zaterdag 4 januari 2003

Bij RTL weten ze het wel!RTL heeft goede zaken gedaan met het lijsttrekkersdebat van 3 januari. Tijdens het debat was er gelegenheid voor zeepfabrikanten Dash, Head & Shoulders en Robijn om tegen betaling hun visie op de Nederlandse samenleving te geven.Ook McDonald's, Vicks Blue, Slinkfast, V&D, Advil en De Postcodeloterij prezen hun producten aan bij de ongeveer twee miljoen kijkers. Na aftrek van de geringe kosten van het lowbudget debat, blijft er voor RTL een aardige winst over.

Op gezette tijden werden de reclamefilmpjes onderbroken door discussieblokjes. RTL had een tafel gekocht, waaraan de lijsttrekkers van CDA, PvdA, VVD en SP zaten om hun standpunten over veiligheid, integratie en economisch beleid uit te wisselen.

Alleen CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende maakte geen gebruik van deze mogelijkheid. 'Geef nou eens gewoon antwoord', probeerde zijn PvdA-rivaal Wouter Bos nog. Maar tevergeefs, Balkenende had vergeten zijn standpunten mee te nemen naar de Hilversumse studio.

Wie zijn standpunten wél had meegebracht, maar dat beter niet had kunnen doen, was journalist Frits Wester. RTL had hem gevraagd het debat in goede banen te leiden, maar in plaats daarvan probeerde hij zo veel en zo vaak mogelijk aan het woord te zijn, liefst op momenten dat één van zijn politieke tafelgenoten op het punt stond iets interessants te melden. Een zeker talent om met zijn nadrukkelijke aanwezigheid torenhoge irritatie op te wekken, kan Frits Wester niet ontzegd worden.

De grote verliezer was VVD-leider Gerrit Zalm. Hij liet zich tot twee keer toe de mond snoeren door het verbale geweld van SP-opperpaus Jan Marijnissen en PvdA-nieuweling Wouter Bos.

Marijnissen kapte Zalm als volgt af: 'Ja, ja. U mag zo weer met uw extra cellen, rechters en repressie.' Bos keek het truckje goed af en deed het enkele minuten later nog eens dunnetjes over: 'Dat voorbeeld noemt u in elk debat, verzin eens wat nieuws.'

Zalm had er niet van terug. Zijn campagneteam had een extra kussen op zijn stoel gelegd, zodat hij niet te klein zou lijken in vergelijking met de anderen. Het mocht niet baten.

Na afloop van het debat gaf presentator Rick Nieman de liberaal nog een trap na. 'Voor Gerrit Zalm worden het nog negentien lange dagen tot de verkiezingen.' Au.

Al met al kunnen McDonald's, Dash en de andere sponsoren van het debat tevreden zijn met hun investering. De lijsttrekkers zorgden voor voldoende leedvermaak, boosheid en passie om de gemiddelde kijker niet te laten wegzappen. En wie weet, stijgt de verkoop van wasmiddelen en hamburgers wel weer een beetje.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF

[week 3/2]
[week 03]
[week 02]
[week 01]
[week 52/
[week 51]

[week 50]
[week 49]
[week 48]
[week 47]
[week 46]
[week 45]
[week 44]

[t©deBoon]