[STEMHOK] gooit de knuppel waar die hoort [COLUMNS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Het grote 'welles-nietes' spel
Door Jim van Dorp
Woensdag 18 december 2002

Er was eens een kabouter en die heette Wouter. Wouter is de baas van een liberale sociaal-democratische partij die ooit groot en belangrijk is geweest.

Wouter de kabouter wil heel graag dat zijn partij weer mee mag spelen met de grote jongens in de Haagse speeltuin, maar dat zien de grote jongens niet zo zitten. De grote jongens vinden het namelijk heel stoer om politieagentje te spelen, maar Wouter speelt veel liever voor Sinterklaas. "Ga jij maar in het bos spelen", zeggen ze tegen Wouter.

Wouter doet erg zijn best om er bij te horen. Zo heeft hij het laatste ideologische veertje van zijn kaboutermutsje geplukt en praat hij nu de grote jongens na over dat het allemaal véél strenger en harder moet in het land.

Toch gaat het nog steeds niet zo goed met zijn kabouterpartij. Vier, hooguit vijf zeteltjes erbij, verder komt Wouter niet met zijn stoere praatjes en olijke kabouteroogjes. Valt er dan nergens meer een zeteltje te sprokkelen?

Opeens valt Wouters oog op de krullenbol van Thom. Thom is het piepkleine baasje van een sociaal-liberale partij die ooit redelijk groot en redelijk belangrijk is geweest, maar nu redelijk onzichtbaar is in de opiniepeilingen.

Misschien kan Wouter Thoms laatste zeteltje afpikken? Tegen iedereen die het maar horen wil begint Wouter te roepen dat het partijtje van Thom toch echt niet deugt. "Ze zwalken maar wat", roept Wouter strijdlustig in de grote kabouterkrant, "als die Thom maar niet denkt dat hij mee mag spelen!"

De kleine maar dappere Thom laat zich dit natuurlijk niet zo maar zeggen. Onmiddellijk schrijft hij een briefje aan Wouter waarin staat dat hij helemaal geen zin heeft om met Wouter te spelen. Thom mag dan misschien maar anderhalve zetel hebben, toch is hij er van overtuigd dat de grote jongens wel met hém willen spelen.

"Pas maar op", zegt hij tegen Wouter, "er zijn heel veel spelletjes die de grote jongens met zo'n klein ventje als ik zouden kunnen spelen, zoals dwergwerpen en kleuterklieven."

En zo zijn Wouter en Thom uiteindelijk toch gezellig met elkaar aan het spelen. Ze spelen het grote 'welles-nietes' spel. En de grote jongens? De grote jongens zijn blij dat ze eventjes van het gemekker van de kleintjes af zijn. Nu kunnen ze tenminste ongestoord politieagentje spelen.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF
[peilingen!]
[peilingenpaniek]
[wc 2vandaag]
[held herben]
[wellesnietes]
[polinaise]
[barbapapa]
[bakkiekoffie]
[zalmstreek]

[return o.t. cdai]
[t©deBoon]