[STEMHOK] gooit de knuppel waar die hoort [COLUMNS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


2Vandaag: hier met die geluidsband!
Door Frank Provoost
Vrijdag 10 januari 2003

Zouden ze bij 2Vandaag wel eens mediatraining krijgen? Of was het verkiezingsdebat van woensdag eigenlijk bedoeld als een open sollicitatie voor Studio Sport? Een lijsttrekker zit in stoel en wordt geschminkt. De verslaggever: "Gaat u winnen?"

Balkenende stapt uit zijn auto. Eerste vraag: "Hoe voelt u zich?" Oftewel: Wat gaat er door u heen? Bij 2Vandaag durven ze het al in de voorbeschouwing te vragen, die een uur voor het werkelijke debat begint. Mart en Jack kunnen wel inpakken.

In Turkije vielen zeventig mensen met vliegtuig en al kapot. In Rotterdam interviewde Jeroen Snel een van zijn eigen collega's, die normaal nooit in beeld mocht. "Dus hier komen straks de lijsttrekkers te staan?" "Ja…, daar." De gehele Amerikaanse vloot naderde Irak. De camera zoomde in op het bruine poeder dat op het gezicht van Wouter Bos landde. In Ramallah begon Gretta Duisenberg, alsof haar leven ervan afhing, hartstochtelijk met Yassar Arafat te tongen. Maar er werd geschakeld naar Marjon Molenaar.

Toen het debat eindelijk begon, wisten de lijsttrekkers als ware Louis van Gaals hoe ze de twee gespreksleiders moesten overrompelen. In duidelijke taal die voor iedere burger begrijpelijk was, werd er zoveel mogelijk door elkaar heen gepraat.

Heel af en toe durfde een van de twee presentatoren in te grijpen. Na al zijn moed te hebben verzameld wees André Zwartbol naar Wouter Bos en pruttelde tegen Balkenende "Vindt u hem asociaal?" Net als bij alle pogingen tot vragen stellen, kreeg hij geen antwoord. Hij draaide zich om en vroeg het dan maar aan Wouter Bos: "Vindt u hem asociaal?"

Maak je geen zorgen, André. Bij Studio Sport kan het commentaar er achteraf worden ingemonteerd. En korfballers en biljarters zijn meestal toch niet zulke praters.

Dat het 2Vandaag-debat toch nog nieuws opleverde, was te danken aan de geluidsmannen. Zij tapten, terwijl de redacteuren ondertussen elkaar aan diepte-interviews onderwierpen, de opgespelde microfoons van de lijsttrekkers af. Wat bleek: alsof Pim nooit had bestaan werd er door de LPF ouderwets deals gesloten en handje geklapt.

Herben reageerde woedend toen het fragment, waarin hij en Gerrit Zalm samen de toekomst bekonkelden, werd uitgezonden. Want, zei hij, dat betekende dat hij ook in de wc was afgeluisterd.

SCHWING! Vergeet geruchten over JSF-smeergeld. Dat de LPF heeft gesjoemeld met bezuinigingsberekeningen (zoals [Stemhok] als eerste wist te onthullen): het zal allemaal wel.

Het echte nieuws moet nog komen. Daarom doe ik hierbij in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur een beroep op de 2Vandaag-geluidsband, en wel tussen 18.05 en 18.15, toen Mat volgens ingewijden het toilet bezocht.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF
[peilingen!]
[peilingenpaniek]
[wc 2vandaag]
[held herben]
[wellesnietes]
[polinaise]
[barbapapa]
[bakkiekoffie]
[zalmstreek]

[return o.t. cdai]
[t©deBoon]