[STEMHOK] gooit de knuppel waar die hoort [COLUMNS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Peilingen! Peilingen! Peilingen!
Door Jim van Dorp
Maandag 20 januari 2003

Wat is er anno 2003 zoal nodig om verkiezingen te kunnen organiseren? Juist ja, een handjevol lijsttrekkers, een blik tv-programma's en niet te vergeten peilingen, vooral peilingen, vooral héél veel peilingen!

De gekste dingen worden er gepeild. Stelden de enquêteurs vroeger enkel de simpele vraag "Op welke partij gaat u stemmen?", tegenwoordig wordt de argeloze kiezer het hemd van het lijf gevraagd. "Welke politicus zou u het liefst op uw kinderen laten passen?" "Welke lijsttrekker mag de plantjes water komen geven als u op vakantie bent?" "Aan welke partijleider zou u met een gerust hart uw laatste Rolo in bewaring geven?"

Ook de politieke discussies zijn niet meer zoals vroeger, zoals uit het RTL4 debat onder leiding van Frits Wester bleek: "Volgens onze peiling vindt 80% van de Nederlanders dat je winkeldieven best een flinke pets voor de harses mag geven, uw reactie graag mijnheer Balkenende!"

Het vierjaarlijkse (dan wel achtmaandelijkse) hoogtepunt van de democratie wordt op de volgende manier beleefd: we nemen een lijsttrekker (m/v, maar toch nog altijd het liefst m) en die stoppen we in een tv-programma met Rob Trip, Andries Knevel, Katja Schuurman, Henny Huisman of wie dan ook. De lijsttrekker krijgt twintig seconden de tijd om uiteen te zetten hoe hij/zij de integratie van allochtonen wil bevorderen.

Vervolgens roept de lijsttrekker iets wat iedereen graag wil horen ("Nederland is vol!") voegt daar nog een slechte grap aan toe die door zijn campagneteam is bedacht en lacht tenslotte zo charmant mogelijk naar de camera. De volgende dag komt Maurice de Hond op SBS6 vertellen hoe goed of hoe slecht de mediatrainer van de betreffende lijsttrekker het heeft gedaan en hoe zich dit vertaalt in Kamerzetels.

Inmiddels zijn de opiniepeilingen zelf tot een van de belangrijkste thema's van de verkiezingen geworden. Partijen die het niet zo goed doen volgens bureau Interview, roepen dat er paal en perk moet worden gesteld aan de peilingendrift.

Partijen die het volgens het Nipo wél goed doen roepen dat het - gezien de peilingen - nog veel te voorbarig is om een premierkandidaat naar voren te schuiven, waarop partijen die het volgens Maurice de Hond maar zo-zo doen, beweren dat de peilingen wel degelijk aanleiding geven om de premiervraag te stellen.

En de inhoud? De ideeënstrijd over hoe het de komende vier jaar verder moet met Nederland? Die komt op de derde plaats, na de persoon van de lijsttrekker en de vraag welke coalitie er na de verkiezingen moet komen, althans volgens de meest recente peiling...

 

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF
[peilingen!]
[peilingenpaniek]
[wc 2vandaag]
[held herben]
[wellesnietes]
[polinaise]
[barbapapa]
[bakkiekoffie]
[zalmstreek]

[return o.t. cdai]
[t©deBoon]