[STEMHOK] gooit de knuppel waar die hoort [COLUMNS]

[home]
[agenda]
[cartoons]
[columns]
[mediameter]
[pimsalabim]
[ramsj]
[quiz]
[standpunten]
[weetje]
[woordenboek]

Nieuwsbrief
Mijn e-mail is:
ik geef me op
ik geef het op


[archief 2002]
[colofon]
[mail]
[reacties]


Mijn held Herben
Door Abel Schoenmaker
Dinsdag 24 december 2002

Hij is verguisd door velen, niet in het minst door zijn eigen partijgenoten. Desondanks is hij door zijn aftreden en terugkeer als partijleider een unicum in de parlementaire geschiedenis. Mat Herben, defensiespecialist, voormalig vliegtuigspotter en sinds kort helaas zonder snor. Wat hij nog meer is? Hij is mijn held.

'Stem Mat, lijst 2!' Wie had ooit gedacht dat hij het zover zou schoppen? Begrijp me goed: ik zal nooit op Mat Herben stemmen. Ik ben het namelijk volstrekt oneens met het gedachtengoed van Pim Fortuyn, en op Ad Melkert na vermoedelijk de enige Nederlander die verlangde naar Paars 3. Dat neemt niet weg dat ik Herben hoog heb zitten, stukken hoger dan zijn collega-lijsttrekkers.

Mat Herben speelt het politieke spel als geen ander. Dat hij tijdens de kabinetsformatie onder de voet werd gelopen, zie ik door de vingers vanwege het landsbelang. Dat zijn partij werd voorgelogen dat het ontslag van twee ruziënde ministers het kabinet zou redden, vind ik om dezelfde reden ook wel te billijken. Zo werkt de politiek nu eenmaal.

Triester is het feit dat Herbens coalitiegenoten zich achteraf in allerlei bochten wringen om hun handen maar in onschuld te kunnen blijven wassen. CDA'ers Verhagen en Balkenende spelen graag een één-tweetje. Daarbij braken ze een onoverzichtelijke woordenbrei uit en erger nog: ze durven geen verantwoordelijkheid te nemen. Zo kreeg kon minister Nawijn toch nog gelijk toen hij dankzij dergelijk gekonkel mocht aanblijven.

Mat Herben is niet zo'n politicus. Hij is recht door zee. Hij maakt weleens een misser door de val van het kabinet te vergelijken met een voetbalclub die in de finale door een strafschoppen de overwinning mist. Daar staat tegenover dat Herben zich tijdens het debat over de val van het kabinet verklaarde dat de LPF prima in staat was zichzelf af te branden. De LPF had daar volgens hem geen andere partijen nodig, en leverde daarvoor zelf het brandhout en de lucifers.

Mat Herben haalt met zulke uitspraken in één keer de wind uit de zeilen van de oppositie én wint ook nog eens terecht aan waardering tijdens een cruciaal debat. Bovendien heeft Herben tegen alle bewijzen in de moed te beweren dat een gesprek met Zalm en Balkenende hem ervan overtuigde dat de LPF een kunstje is geflikt.

Natuurlijk weet je dat Herben ze beter niet kan geloven, en dat waarschijnlijk nog steeds niet doet. Maar op het moment dat hij het zegt twijfel je geen moment aan hem. Mat Herben is de ideale schoonzoon van de politiek. De enige politicus aan wie ik veilig mijn auto zou uitlenen als ik er eentje had, en de enige politicus die ik een avond alleen zou laten in het Hilton met mijn vriendin. Als ik er eentje had.

Kunnen we niet de kieswet wijzigen om Herben tegen zijn partij in bescherming te nemen? Er is maar één manier waarop de volksvertegenwoordiging verzekerd blijft van de visie van Mat Herben, zonder dat hij door zijn partijgenoten wordt teruggefloten.

Ik pleit voor een regeling waarin iedere partij waarvan Herben de lijsttrekker is een met maximaal één zetel in de kamer komt. Een beetje demissionair kabinet krijgt zo'n spoedgrondwetje nog vóór de verkiezingen door de kamer.

Stem dommer - stem hok!
Welke politicus is het deze week helemaal?
...of juist niet! En waarom?
Zijn er nog leuke verkiezingsposters dit jaar?
Wie heeft er dit keer weer lopen kukelen?
Bekijk [STEMHOK]'s coalitiemeter
Het nieuws ligt op straat
ARCHIEF
[peilingen!]
[peilingenpaniek]
[wc 2vandaag]
[held herben]
[wellesnietes]
[polinaise]
[barbapapa]
[bakkiekoffie]
[zalmstreek]

[return o.t. cdai]
[t©deBoon]