[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Verkiezingsspots, met nog 7 weken te gaan:
D66 en de ChristenUnie


Door de redactie van Stemhok.nl

Wie in Amerika president of senator wil worden, heeft een oorlogskas van vele tientallen miljoenen dollars nodig De verkiezingsstrijd wordt vooral uitgevochten tijdens de prime-time reclameblokken. Hoe meer reclamezendtijd, hoe groter de kans dat de zwevende kiezer op jou stemt. In Nederland krijgen politici hun zendtijd voor politieke partijen gratis in de schoot geworpen. Kunnen zij die weelde aan? Stemhok.nl beoordeelt tot de verkiezingen alle spotjes.


De anticlimax van de krullenbol

Door Jim van Dorp

Gezien: dinsdag 26 maart.

‘Ketchup of mayonaise?’ is de intrigerende vraag die de nietsvermoedende kijker van de zendtijd voor politieke partijen ineens krijgt voorgeschoteld. De oren staan meteen gespitst; eindelijk een partij die oog heeft voor de noden van de patatgeneratie? Op het televisiescherm zijn enkel een rode en een witte fles te zien, tegen een donkere achtergrond. De muziek zwelt aan tot een dreigende dreun die perfect bij de eerste de beste B-thriller zou passen.

Een stem rept over de keuzes die individuen moeten maken, over de keuzes die in de politiek moeten worden gemaakt, om ineens over te gaan in een opsomming van wat ‘we’ de afgelopen jaren hebben bereikt. ‘We’? Wie zijn ‘we’ nu weer? ‘Dankzij ons kunt u trouwen met wie u wilt’ vervolgt de stem ‘... en dankzij ons kunt u uw eigen burgemeester kiezen.’ Het wordt nu toch wel erg spannend, welke partij dit ook is, ze hebben in ieder geval de juiste personen van de filmacademie geplukt!

De stem gaat verder over wat er allemaal nog moet worden gedaan in Nederland. De keuzes die moeten worden gemaakt ten aanzien van zorg en onderwijs, de integratie van nieuwkomers... En dan ineens maakt de camera een draai van 180 graden en volgt de ontknoping... de krullenbol van Thom de Graaf! Na twee minuten van intense spanning zou je toch iemand van een hoger kaliber verwachten, prinses Máxima bijvoorbeeld of misschien Jochem Uytdehaage. De Graaf mompelt iets over D66, maar de argeloze tv-kijker denkt nog maar aan één ding: ‘waar is de dichtstbijzijnde frietkraam?’

Eindoordeel:
Het campagneteam van D66 kan beter voor Remia fritessaus gaan werken.ChristenUnie

Door Luc Holleman

Gezien: in de week van 25 maart.

De ChristenUnie heeft volgens zichzelf heel wat bereikt de afgelopen periode. Door toedoen van Christelijke kamerleden als André Rouvoet is er meer geld naar de zorg gegaan, speciaal voor ongeneeslijk zieken. Daarnaast is samen met PvdA’er Jet Bussemaker het werken op zondag ontmoedigd, zo herinnert ons het spotje. De CU profileert zich graag met deze succesjes. Ze wil immers een samenleving met goede zorg en zonder euthanasie. Ook willen ze de zondagsrust weer in ere herstellen, met als argument: “Een prachtige dag om te kunnen bijtanken. Het leven is al jachtig genoeg.”

Wat opvalt is de afwezigheid van de woorden ‘Bijbel’, ‘Jezus’, en ‘God’, toch de basis van de CU. Wel wordt verwezen naar het verval in de samenleving en de oplossing hiervoor: “Durf te kiezen voor normen”, een pakkende Christelijke oneliner. De ChristenUnie zet zichzelf neer zoals we van ze hadden verwacht: degelijk en dogmatisch.

Eindoordeel:
Op maat gemaakt voor de niet-geseculariseerde delen van Nederland.Week 2: Vier nieuwe partijen en de PvdA

Week 7: D66 en de ChristenUnie

Week 15: VVD en GroenLinks

Week 16: CDA, PvdA en Groen Links

Week 17: ChristenUnie en D66

Week 18: VVD, ChristenUnie en SP


[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.