[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Verkiezingsspots, met nog 16 weken te gaan:
CDA, PvdA en Groen Links


Door de redactie van Stemhok.nl

Wie in Amerika president of senator wil worden, heeft een oorlogskas van vele tientallen miljoenen dollars nodig De verkiezingsstrijd wordt vooral uitgevochten tijdens de prime-time reclameblokken. Hoe meer reclamezendtijd, hoe groter de kans dat de zwevende kiezer op jou stemt. In Nederland krijgen politici hun zendtijd voor politieke partijen gratis in de schoot geworpen. Kunnen zij die weelde aan? Stemhok.nl beoordeelt tot de verkiezingen alle spotjes.


CDA
Gezien: Dinsdag 22 januari, 17.22 uur, Nederland 2

We doen het eens lekker psychedelisch, dachten de makers van het CDA-propagandafilmpje. In het openingsshot zijn niet alleen de bomen op het schoolplein, maar ook schoolgebouw en spelende kinderen vakkundig geretoucheerd in een gifgroene teint, de kleur van het CDA.

Daarna krijgen we achtereenvolgens shots in helblauw, poepbruin en nogmaals gifgroen, telkens abrupt onderbroken door het norse hoofd van Jan Peter Balkenende in full colour. Die overgang bezorgt de kijker een zeker schrikeffect. Uit de mond van Balkenende rolt de ene na de andere over-gearticuleerde one-liner. ‘Als je naar je werk gaat, sta je of in de file, of in de trein’. En: ‘wie niets fout doet, heeft ook niets te verbergen.’

Naarmate het spotje vordert, staart de CDA-lijsttrekker steeds bozer de camera in en kraamt hij steeds lozere woorden uit om op ferme toon af te sluiten met: ‘Friesland is geen Brabant. Noord-Holland geen Overijssel.’ Toe maar.

Eindoordeel:
MasochismePvdA
Gezien: Maandag 21 januari, 15.27 uur, Nederland 2

Iedereen vindt Ad Melkert leuk. Zelfs als er over hem geroddeld wordt. De PvdA laat in zijn spot Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven en burgemeester Job Cohen - ja, beiden PvdA - in een kroeg gezellig bijkletsen.

De camera staat in een rare hoek en de gevoelig microfoon vangt flarden van een gesprek op. Waar zou het machtige tweetal over praten Verraad, een coup, wil Cohen toch nog premier worden?

Nee, niets van dat alles. Want waar de gemiddelde Nederlander bij het omschrijven van zijn baas doorgaans korte heldere woorden gebruikt, merkt Van Nieuwenhoven in een vloeiende maar onbegrijpelijk volzin op: ‘Wat ik van Ad altijd zeg, hij weet vreselijk veel, maar mijn ervaring is dat hij het nog voor elkaar krijgt ook.’

Eindoordeel:
Ad ‘double-you’ Melkert for PresidentGroenLinks: ‘De zorg is het waard’
Gezien: dinsdag 22 januari, 13.10 uur, Nederland 1

Het spotje van GroenLinks heeft vergeleken met de spotjes van andere partijen beslist onderscheidend vermogen, maar ook ónvermogen. De manier waarop het spotje wordt gebracht, zonder commentaar, maar met beelden van hulpbehoevende mensen en een enkel bijschrift over de behandeltijd, zet potentiële kiezers aan het denken. Vooral ook over de vraag van welke partij dit spotje nu toch zou kunnen zijn. Van Leefbaar Nederland tot GroenLinks, “meer handen aan het bed” ligt eenieder immers in de mond bestorven.

Hoeveel tijd het kost om een patiënt in de thuiszorg te behandelen is onderwijl genoegzaam bekend en hoeft daarom niet meer tot op de minuut nauwkeurig vermeld te worden. Beter zou het zijn wanneer in dit spotje een aanzet werd gegeven voor het plan dat GroenLinks heeft om de zieke zorg er weer bovenop te helpen. Een spotje zonder commentaar is weliswaar indringend, maar wekt de schijn van een partij die met haar mond vol tanden zit; nu de tandarts uit het ziekenfondspakket is verdwenen zou dat toch niet meer nodig hoeven zijn. Tegelijkertijd is het een prachtig statement tegen schreeuwlelijks die denken met een enkele one-liner het politieke walhalla te kunnen bereiken.

Eindoordeel:
Twijfel troefWeek 2: Vier nieuwe partijen en de PvdA

Week 7: D66 en de ChristenUnie

Week 15: VVD en GroenLinks

Week 16: CDA, PvdA en Groen Links

Week 17: ChristenUnie en D66

Week 18: VVD, ChristenUnie en SP


[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.