[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Verkiezingsspots, met nog 15 weken te gaan:
VVD en GroenLinks


Door de redactie van Stemhok.nl

Wie in Amerika president of senator wil worden, heeft een oorlogskas van vele tientallen miljoenen dollars nodig De verkiezingsstrijd wordt vooral uitgevochten tijdens de prime-time reclameblokken. Hoe meer reclamezendtijd, hoe groter de kans dat de zwevende kiezer op jou stemt. In Nederland krijgen politici hun zendtijd voor politieke partijen gratis in de schoot geworpen. Kunnen zij die weelde aan? Stemhok.nl beoordeelt tot de verkiezingen alle spotjes.


VVD
Gezien: In de week van 30 januari, Nederland 1, 2 of 3

Vier weken geleden zond de VVD een verkiezingsspot uit die wij beoordeelden als lokale televisie van makers voor wie Hilversum, en zelfs Aalsmeer, veel te hoog is gegrepen. De VVD heeft zich die kritiek aangetrokken, maar heeft daarbij een vreselijke flater begaan. De VVD heeft geen nieuw spotje gemaakt, maar heeft geprobeerd het oude spotje op te kalefateren.

Net als in de vorige versie zien we Hans Dijkstal door de winkelstraat langs het Tweede Kamer-gebouw lopen. Net als in de vorige versie mogen vier ‘gewone mensen’ met licht Haags accent de lof bezingen van hun favoriete politicus. En net als vorige keer is het resultaat een onsamenhangende potpourri van politiek geklets.

Is er dan niets verbeterd? Toch wel. De vier ‘gewone mensen’ worden nu met naam en toenaam genoemd en hoe! Niet met een klein tekstbalkje, nee, meteen wordt het halve scherm blauw gemaakt om hun naam extra groot te laten uitkomen.

Ook nieuw is achtergrondgeluid van het congres. De voorzitter noemt partijafdelingen op en uit de zaal roepen afgevaardigden van die afdelingen ‘Van de partij!’. De VVD heeft dit maar meteen tot motto van dit filmpje verheven: ‘U bent toch ook van de partij?’ Nou, mooi niet. Niet zolang de VVD dit soort gekabbel blijft recyclen.

Eindoordeel:
Schaamteloze remixGroenLinks
Gezien: in de week van 30 januari, Nederland 1, 2 of 3

Ook met het tweede verkiezingsspotje treedt GroenLinks buiten de geijkte paden van het campagne-geweld. Het filmpje, in zwart-wit, laat zich nog het best vergelijken met een video-clip. Onder de rustgevende tonen van een liefdesliedje dat de cd Knuffelrock deel 5 niet zou misstaan, zien we kunstzinnige beelden van zomaar mensen en zomaar gebouwen in Amsterdam. Ook GroenLinks-Kamerleden Paul Rosenmöller, Marijke Vos en de fotogenieke Femke Halsema figureren in de clip.

De saus op dit kunstwerkje is de zachte en monotone stem van Rosenmöller, die vakkundig onder de beelden is gemonteerd. Beeld en geluid vloeien prachtig in elkaar over, zodat je als kijker niet meer hoort wat hij nu eigenlijk zegt. Maar dat hoeft ook niet. Onderuitgezakt op de bank brengt dit spotje rust en schoonheid. Het nodigt op geen enkel moment uit tot wegzappen. Maar met politiek heeft het allemaal weinig van doen.

Eindoordeel:
Afstudeerproject FilmacademieWeek 2: Vier nieuwe partijen en de PvdA

Week 7: D66 en de ChristenUnie

Week 15: VVD en GroenLinks

Week 16: CDA, PvdA en Groen Links

Week 17: ChristenUnie en D66

Week 18: VVD, ChristenUnie en SP


[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.