[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Verkiezingsspots, met nog 2 weken te gaan:
Vier nieuwe partijen en de PvdA


Door de redactie van Stemhok.nl

Wie in Amerika president of senator wil worden, heeft een oorlogskas van vele tientallen miljoenen dollars nodig De verkiezingsstrijd wordt vooral uitgevochten tijdens de prime-time reclameblokken. Hoe meer reclamezendtijd, hoe groter de kans dat de zwevende kiezer op jou stemt. In Nederland krijgen politici hun zendtijd voor politieke partijen gratis in de schoot geworpen. Kunnen zij die weelde aan? Stemhok.nl beoordeelt tot de verkiezingen alle spotjes.


Door de redactie van Stemhok.nl

Wie in Amerika president of senator wil worden, heeft een oorlogskas van vele tientallen miljoenen dollars nodig De verkiezingsstrijd wordt vooral uitgevochten tijdens de prime-time reclameblokken. Hoe meer reclamezendtijd, hoe groter de kans dat de zwevende kiezer op jou stemt. In Nederland krijgen politici hun zendtijd voor politieke partijen gratis in de schoot geworpen. Kunnen zij die weelde aan? Stemhok.nl beoordeelt deze week campagnespotjes van vier nieuwe partijen en de PvdA.


Leefbaar Nederland

Door Aernout Bouwman

Gezien: in de week van koninginnedag

Leefbaar Nederland heeft een groot probleem. Lijsttrekker Fred Teeven ziet er wel vriendelijk uit, maar komt pratend al een stijve hark over. Daarom doet in het verkiezingsspotje van de debuterende partij een morsige huisvrouw het woord. En dat gaat dan zo: “Buitenlanders, daar wil ik niet negatief over praten, iedereen heeft het recht op een vrij en gelukkig leven waar ook ter wereld, maar er moet wel een grens aan komen”.
Daarna neemt een andere, iets oudere, morsige huisvrouw het over en klaagt over haar gevoel van onveiligheid. Met handig monteren maakt Leefbaar Nederland zo zijn punt. Het vaderland is onveilig en dat komt door de buitenlanders.
Zouden ze Pim erg missen?

Eindoordeel: Te schaamteloos voor woorden.De Partij van de Toekomst: geen politiek maar polonaise!

Door Jim van Dorp

Gezien: maandag 29 april

Politiek is een serieuze aangelegenheid. Politiek gaat over belangwekkende zaken. Politiek is vaak zo stom, saai en vervelend dat je bij het woord alleen al spontaan begint te gapen! Zo niet bij de Partij van de Toekomst, lijst tien bij de Tweede Kamerverkiezingen. Bij de Partij van de Toekomst is het namelijk alle dagen feest!

Waar politici als Thom de Graaf en Paul Rosenmöller de potentiële kiezer tot tranen toe trachten te roeren met prachtige, poëtische retoriek over Hogere Idealen als rechtvaardigheid en democratie springt lijsttrekker Johan Vlemmix van de PvdT in een clownspakje over het televisiescherm. Begeleid door twee forse Brabanders die kennelijk te gezellig waren voor Marijnissen c.s. doet Vlemmix de programmapunten van de PvdT uit de doeken. Punt 1: Er moet een minister voor feestzaken komen. Punt 2: Elke dag moet een feestdag zijn. Punt 3: Er moet vaker worden gefeest in de Tweede Kamer, enzovoorts, enzovoorts.

Het programma wordt aan de man gebracht met een carnavalsdeuntje dat zo wanstaltig is dat zelfs de Havenzangers zich er nog voor zouden schamen, maar dan wel zo geformuleerd dat ook de ongeïnteresseerde zwevende kiezer het allemaal kan snappen: ‘De JSF die komt niet hier, geld wat vrijkomt gaat naar gratis bier’ en: ‘Blauwhelmen, het klinkt bizar, die worden gebruikt als hulp achter de bar.’

Toegegeven, de PvdT mag wel eens een wat beter rijmwoordenboek aanschaffen, maar de kiezer kan nu eindelijk eens een gezellige proteststem uitbrengen!

Eindoordeel: Wellicht is het een goed idee als Johan Vlemmix voortaan de campagnespeeches van Ad Melkert gaat schrijven?VSP

Door Pieter van der Straaten

Gezien: in de week van koninginnedag

Nederland heeft weer een ouderenpartij. Volgens de NIPO-peilingen gaat die zelfs nog een zetel winnen ook. De Verenigde Seniorenpartij, onder leiding van oud-kandidaatlijsttrekker van Leefbaar Nederland Anneke Smit-Boerema, heeft een heerlijk duidelijk spotje. De boodschap: de AOW moet 10 procent omhoog.

De motivatie? Ouderen willen ook wel eens cadeautjes kunnen kopen voor hun kleinkinderen. Of een schildercursus volgen. Of een taal leren.

Uiteraard surft Smit-Boerema ook mee op golven van maatschappelijke verontwaardiging. Kleine winkeltjes moeten blijven, vindt ze, zoals dat ook geldt voor postagentschappen, bankfilialen en bushaltes.

Aan het slot van het spotje verschijnt een stokoude man met een rollator in beeld. Het is dan ook duidelijk op wie Smit-Boerema zich richt. En he tvervelnde is dat ze mogelijk nog in de Kmaer komt ook. Arme oudjes.

Eindoordeel: Rollatoren 2000.NMP

Door Pieter van der Straaten

Gezien: in de week van koninginnedag

Ooit was de NMP de akelig rechtse Nationale Middenstandpartij, maar tegenwoordig staat NMP voor ‘Nieuwe Middenpartij’. En deze Nieuwe Middenpartij vist vooral in de vijver van Fortuyn. Een van de drie heren in he tspotje verklaart zelfds dat Fortyn helemaal gelijk heeft als hij praat over de punhogpen van acht jaar paars. Maar, haast deze NMP’er zich te zeggen, de NMP wil de zaken anders aanpakken dat de Lijst Pim Fortuyn, want ‘Fortuyn verkoopt – en dat heb ik uit zijn boek – wel gebakken lucht!’

Nee, dan de NMP. Deze partij is voor verlaging van de brandstofaccijns, tegen de kilometerheffing en voor aanpak van he tfilprobleem. Voor dat laatste heeft de partij zelfs een plan van aanpak, maar wat dat pan inhoudt, blijft volstrekt onduidelijk.

Valt er dan niets positiefs te melden over het sportje van deze partij? Toch wel. Als enige deelnemer aan de verkiezingen laat deze partij een Turk aan het woord, die zeich wil inzetten voor de amateursprot. Op de achtergrond ontwaren we zelfs een echte moskee.

Ook noemt de partij , alweer als enige, een plan voor ontwikkelingshulp. In het buitenland moet namelijk met ‘kleinschalige’ projecten worden voorkomen dat mensen op h etidee komen als asielzoeker naar Nederland te komen Kom dáár maar eens om, bij de Partij van de Arbeid.

Eindoordeel: Deze partij is minder erg dan het lijkt.PvdA

Door Pieter van der Straaten

Gezien: in de week van koninginnedag

Deze week kopte de Telegraaf dat de PvdA twijfelt over Melkert. Het campagneteam twijfelt klaarblijkelijk zelfs zoveel over Melkert dat hij in het nieuwste campagnespotje zelfs niet meer aan het woord komt. De enige gesproken teksten rollen uit de mond van good old Jeltje van Nieuwenhoven.

Na eerdere spotjes die volledig van inhoud waren ontdaan, probeert de PvdA nu een soort van boodschap over te brengen. Alle paarse puinhopen ten spijt, heeft de PvdA de afgelopen jaren veel bereikt, vinden de makers van het spotje. Er zijn 1,2 miljoen banen bijgekomen en in de zorg werken 100.000 mensen méér dan acht jaar geleden. Bovendien zou de AOW flink zijn gestegen. Toch maakt dit alles bij elkaar niet veel indruk. Melkert blijft er uit zien als een stumper.

Eindoordeel: Too little, too late.Week 2: Vier nieuwe partijen en de PvdA

Week 7: D66 en de ChristenUnie

Week 15: VVD en GroenLinks

Week 16: CDA, PvdA en Groen Links

Week 17: ChristenUnie en D66

Week 18: VVD, ChristenUnie en SP


[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.