[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      COLUMN, met nog 9 weken te gaan:

Jip en Janneke


Door Ernst van der Pasch

Nu de VVD in de peilingen dieper is gezonken dan iemand ooit had kunnen vermoeden, begint de top van de partij steeds wanhopiger om zich heen te grijpen, op zoek naar wat houvast. En misschien hebben ze die eindelijk gevonden. Een briljant team van analytici, professors (echte, natuurlijk) doktors en ingenieurs van iets Heel Moeilijks van de Universiteit van Huppeldepup hebben na een kort maar intensief bliksemonderzoek de mogelijke sleutel tot het probleem gevonden: Dijkstal blijkt een Onbegrijpelijke Hork te zijn.

Wat een briljant inzichtmoment moet dat geweest zijn. Lang leve de wetenschappelijke onderzoeken met uitkomsten die iedereen al wist! Alsof een bokser opeens begrijpt waarom ie overal toch altijd blauwe plekken heeft.

Maar het onderzoek ging nog verder. De heren spindokters hebben namelijk meteen ook een oplossing bedacht. Aan dat Hork viel weinig meer te doen, dus moet het allemaal Begrijpelijker: Hans Dijkstal moet Jip-en-Janneke-Taal gaan spreken.

Ik probeer me de brainstormsessie voor te stellen: Het is vijf uur ’s ochtends. Met diep omwalde ogen hangt een campagneteam bij elkaar in een schaars verlichte kelder die blauw staat van de rook.Volle asbakken, lege flessen. Allerlei ideeën zijn in de loop van de avond en nacht al bedacht en teleurgesteld weer verworpen: Een optreden met Candy Dulfer, een Hans Dijkstal Woordenboek voor de Gewone Burger, er is zelfs overwogen om op zoek te gaan naar een Niet Horkerige, Begrijpelijke Hans Dijkstal Look-a-Like. Alles tevergeefs. Over 4 uur is de bijeenkomst van het partijbestuur en er moet snel iets verzonnen worden.
- “Als we nou eens iets kinderlijks verzinnen?”, probeert een van de weinigen die nog wakker is.
- “Zoals?”
- “Nou, weet ik veel. Iets met Pino ofzo. Die blauwe vogel van Sesamstraat. Iedereen begrijpt Pino en iedereen vind hem aardig”
In een donkere hoek worden nog wat mensen met een baard van 3 dagen wakker, zweetplekken en pizzaresten op het verkreukelde overhemd. Er wordt nog wat geopperd en langzaam begint er iets te broeien in het keldertje. Het Pino-idee wordt al snel verworpen omdat de gelijkenis met Dijkstal te groot is, maar iedereen heeft het gevoel dat ze nu eindelijk op een goed spoor zitten. In een steeds hoger tempo worden de ideeën op elkaar afgevuurd: Kuifje (“te ongeloofwaardig”), Theo en Thea (“te platvloers”) , Nijntje (“te pluizig”), Suske en Wiske (“te veel alliteraties”), Harry Potter (“te magisch”), Ome Willem (“te poep”).

Dan, in een moment van zeldzaam inzicht, staat de Benjamin van het stel op, brilletje beetje scheef op de neus, wijsvinger in de lucht, gloeilamp zwevend boven het hoofd: “Jip en Janneke”……… Even blijft het doodstil in het keldertje. Dan zwelt er vanuit de verte langzaam overweldigende vioolmuziek aan. De mannen vallen elkaar huilend in de armen. Dit is Het! Dit wordt de doorbraak, Dijkstal for President, de verkiezingen zullen slechts een formaliteit zijn, de Alleenheerschappij van Nederland ligt in het verschiet! De Ziener wordt op de schouders genomen en onder luid gejubel en gezang van Liberale Liederen naar buiten gedragen waar in het Oosten het eerste ochtendrood van een prachtige nieuwe dag straalt.

Wat vond Annie M.G. Schmidt eigenlijk van de WAO?Week 3: Krachtdas

Week 5: Grapje

Week 8: Beteuterd

Week 9: Jip en Janneke

Week 10: Zoonmoord

Week 11: Column: Gedogen

Week 12: Te land, ter zee en VVD

Week 13: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (2)

Week 14: Seks

Week 15: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (1)

Week 16: Links en rechts: alles loopt gesmeerd

Week 17: Mee-Regeren

Week 18: GroenLinks blijkt Fight Club

Week 20: Vrouwen

Week 21: Dagboek van een Melkertbaan

Week 22: Flipperkast

Week 23: Inhoud

Week 24: In Leefbare Lijve

Week 25: Poppenkast


[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.