[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      COLUMN, met nog 5 weken te gaan:

Grapje


Door Ernst van der Pasch

Zaterdagavond, half tien. Ad Melkert is te gast bij Paul de Leeuw. Ad draagt een smaakvol krijtstreepje en, toepasselijk, een rode stropdas. Paul de Leeuw heeft voor de gelegenheid een clownspak aangetrokken. Ad zit er ontspannen bij. Hij lacht wat en keuvelt rustig met Paul de Leeuw over koetjes en kalfjes.

En dan gebeurt het: Ad maakt een grapje. Sterker nog: hij maakt een nogal slecht grapje. En nog erger: hij maakt een nogal slecht grapje tegen een expert op het gebied van grapjes, die in een grachtenpand van drie miljoen woont dat hij helemaal zelf bij elkaar heeft gegrapt. Ik zie Paul de Leeuw aarzelen. Eigenlijk zou hij Melkert nu weg willen sneren, af willen branden tot op zijn schoenveters, maar buiten beeld ziet hij de regisseur, de productie-assistent, de cameraman, de geluidsman en zelfs de dames van de grime heftig gebaren en nee-schudden en zwaaien met grote borden waarop in neon-letters staat: “LACHEN!!”. Hij zal wel moeten. Met professionele moeite weet hij een glimlach rond zijn lippen te toveren en een akelig hoog gegiechel uit te stoten. Het publiek begrijpt nu ook dat Melkert iets grappigs moet hebben gezegd en lacht en masse mee. Ze weten er zelfs nog een waarderend applausje uit te persen.
Trots straalt Ad met een Papa-Kijk-Dan-blik de camera in.

Begrijp mij goed: Ik heb niets tegen Ad Melkert, of tegen grapjes, en zelfs niet tegen de combinatie van die twee. Ik heb alleen iets tegen politici die zo nodig te pas en te onpas willen verschijnen in TV-programma’s waar ze niets te zoeken hebben. Alleen al dit weekend: Zalm bij Paul Haenen, Fortuyn bij BvD, Melkert dus bij Paul de Leeuw, en, volgens mij het absolute dieptepunt, Hans Dijkstal bij Ralph Imbar.

Sowieso, Ralph Imbar. Ik begreep meteen waarom die man zich al twintig jaar verbergt met z’n camera. Zodra hij zelf in beeld verschijnt, wordt het zap-gehalte bijna ondragelijk hoog. De enige reden dat ik bleef kijken was mijn fascinatie voor Dijkstal. Waarom zat die man daar in godsnaam? Waarom liet-ie zich zo ontzettend vernederen op nationale televisie, lachend om Ralph Imbar (“Ik mag toch wel Hans zeggen, he?”), pratend over zijn vrouw (“de liefste van de hele wereld”), terwijl hij in een spijkerblauw schort het land probeerde te overtuigen van het feit dat-ie absoluut niet kon schilderen. Het programma heette “Zelfportet”. Dat het doek na drie kwartier nog voor negentig procent leeg was kan toch zelfs een TROS-lid niet zijn ontgaan.

Waar is het fout gegaan? Democratie is toch ooit bedacht met het idee dat we het besturen van een land overlaten aan de mensen die daar het meeste verstand van hebben. En niet aan degene met de beste Elvis Presley-imitatie. Manchester United betaalt toch zeker ook geen zestig miljoen voor van Nistelrooy omdat-ie zo’n goed inhoudelijke standpunt over de situatie in het Midden-Oosten kan formuleren.

Zaterdagnacht. In een donkere kelder in Den Haag, waar het PvdA-campagneteam de uitzending met hun Ad vol spanning heeft gevolgd, vallen tien mannen elkaar opgelucht om de schouders, en worden de eerste flessen champagne aangebroken. Operatie Grapje geslaagd! Weer twee zetels erbij.Week 3: Krachtdas

Week 5: Grapje

Week 8: Beteuterd

Week 9: Jip en Janneke

Week 10: Zoonmoord

Week 11: Column: Gedogen

Week 12: Te land, ter zee en VVD

Week 13: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (2)

Week 14: Seks

Week 15: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (1)

Week 16: Links en rechts: alles loopt gesmeerd

Week 17: Mee-Regeren

Week 18: GroenLinks blijkt Fight Club

Week 20: Vrouwen

Week 21: Dagboek van een Melkertbaan

Week 22: Flipperkast

Week 23: Inhoud

Week 24: In Leefbare Lijve

Week 25: Poppenkast


[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.